VISOKI PREDSTAVNIK HAMASA SAOPŠTIO LOŠE VESTI: Nema napretka u pregovorima sa Izraelom - Izneo i TEŠKE OPTUŽBE na račun Amerike
Foto: Printscreen/Twitter/Emanuel (Mannie) Fabian, Printscreen/Twitter/Israel Defense Forces, Printscreen Youtube, Reuters, EPA Ohad Zwigenberg Pool, Shutterstock

VISOKI PREDSTAVNIK HAMASA SAOPŠTIO LOŠE VESTI: Nema napretka u pregovorima sa Izraelom - Izneo i TEŠKE OPTUŽBE na račun Amerike

Planeta -

Visoki zvaničnik Hamasa, Osama Hamdan, rekao je u subotu da nema napretka u pregovorima o prekidu vatre sa Izraelom u ratu u Gazi.

Palestinska grupa i dalje je spremna da podrži bilo kkav predloga o prekidu vatre koji bi okončao rat, rekao je Hamdan na konferenciji za novinare u Bejrutu.

Napori arapskih posrednika koje podržavaju Sjedinjene Države do sada nisu doveli do sporazuma o prekidu vatre.

Hamasov uslov je da sporazum okonča rat i dovede do potpunog povlačenja Izraela iz Gaze, dok Izrael kaže da će prihvatiti samo privremene pauze u borbama dok Hamas ne bude iskorenjen.

Hamdan je takođe optužio Sjedinjene Države da vrše pritisak na Hamas da prihvati uslove Izraela.

- Hamas je još jednom spreman da podrži svaki predlog koji obezbeđuje trajni prekid vatre, sveobuhvatno povlačenje iz pojasa Gaze i ozbiljan sporazum o razmeni - rekao je Hamdan, misleći na potencijalnu razmenu talaca u Gazi za Palestince u izraelskim zatvorima.

Kada su militanti predvođeni Hamasom napali južni Izrael 7. oktobra, ubili su oko 1.200 ljudi i uzeli više od 250 talaca, prema izraelskim izvorima.

Izraelska ofanziva do sada je odnela najmanje 38.000 života, prema ministarstvu zdravlja Gaze, i ostavila gusto izgrađenu obalsku enklavu u ruševinama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja