PREBAČEN U ZATVOR SA MAKSIMALNIM OBEZBEĐENJEM: Bolivijski general optužen za pokušaj puča tvrdi da mu je predsednik izdao naredbu
Foto: AP Juan Karita

ORGANIZATOR NEUSPELOG VOJNOG UDARA

PREBAČEN U ZATVOR SA MAKSIMALNIM OBEZBEĐENJEM: Bolivijski general optužen za pokušaj puča tvrdi da mu je predsednik izdao naredbu

Planeta -

Huan Hose Zuniga, bolivijski general koji je optužen za pokušaj vojnog udara, juče je prebačen u zatvor sa najvišim stepenom obezbeđenja.

On se suočava sa optužnicom za terorizam i pokretanje oružane pobune.

Vlasti su uhapsile 21 osobu, uključujući Zunigu, koji su smešteni u pritvor u policijskim objektima u La Pazu.

Svi su optuženi za oružanu pobunu i terorizam, a 14 privedenih pojavilo se danas pred sudijom.

U isti zatvor su odvedena i druga bivša vojna zapovednika, uključujući bivšeg mornaričkog viceadmira Huana Arneza Salvadora.

Huan Hose Zuniga
Huan Hose Zunigafoto: AP Juan Karita

General Huan Hose Zuniga sa lisicama na rukama, koga su dvojica čuvara dovela do vozila koje će ga odvesti u zatvor Čončokoro sa maksimalnim obezbeđenjem na periferiji La Paza rekao je novinarima da su "ostali nevini".

- To su nevini ljudi - kazao je on.

Zuniga, koji je uhapšen u sredu posle pobune, rekao je pre nego što je priveden, ali bez pružanja dokaza, da mu je predsednik Luis Arse naredio da izvede pobunu, što su optužbe koje su bolivijski lider i njegova vlada oštro negirali.

Huan Hose Zuniga, Bolivija
foto: AP Juan Karita, EPA Luis Gandarillas

Arse je u petak za Asošijejted pres rekao da je Zuniga planirao da "preuzme" vladu i postane predsednik, i još jednom je negirao da je napad u sredu na vladinu palatu bio "samopuč" koji je osmišljen da mu prikupi političke poene.

Luis Arse, predsednik Bolivije
Luis Arse, predsednik Bolivijefoto: AP Juan Karita, EPA Luis Gandarillas

Porodice nekih od zatočenih izjavile su u petak da ne znaju ništa o zaveri, a neki kažu da su njihovi najmiliji jednostavno "slušali naređenja" ili su rekli da idu na "vojnu vežbu".

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track