"AZIJSKA VERZIJA NATO": Kim Džong Un besan zbog zajedničkih vojnih vežbi Južne Koreje, Japana i Amerike, najavio AGRESIVAN ODGOVOR
Foto: Youtube/The Guardian/KOREA NOW

REAKCIJA IZ PJONGJANGA

"AZIJSKA VERZIJA NATO": Kim Džong Un besan zbog zajedničkih vojnih vežbi Južne Koreje, Japana i Amerike, najavio AGRESIVAN ODGOVOR

Planeta -

Severna Koreja je kritkovala zajedničku vojnu vežbu Južne Koreje, Japana i SAD održavaju ovog meseca, rekavši da takve vežbe pokazuju da se odnos tri zemlje razvio u "azijsku verziju NATO", objavili su državni mediji u Pjongjangu.

U četvrtak su te tri zemlje počele velike zajedničke vojne vježbe koje uključuju bojne brodove razarače, borbene avione i američki nosač aviona na nuklearni pogon "Teodor Ruzvelt", s ciljem jačanja odbrane od projektila, podmornica i vazdušnih napada.

Vežba je osmišljena na samitu lidera tri zemlje održanom prošle godine u američkom predsedničkom odmaralištu Kemp Dejvid sa ciljem jačanja vojne saradnje usred napetosti na Korejskom poluostrvu koje proizlaze iz testiranja oružja koje obavlja Severna Koreja.

- Pjongjang neće ignorisati jačanje vojnog bloka predvođenog SAD i njegovim saveznicima i zaštitiće regionalni mir agresivnim i nadmoćnim odgovorom - navodi se u saopštenju severnokorejskog Ministarstva spoljnih poslova, prenosi novinska agencija KCNA.

Ministarstvo je takođe navelo da Vašington nastavlja napore na povezivanju Južne Koreje i Japana sa NATO, dodajući da su pokušaji Seula da isporuči oružje Ukrajini jedan od primjera tih napora.

Kim Džong Un
foto: Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

Južna Koreja je saopštila da će razmotriti mogućnost direktnog snabdevanja Ukrajine oružjem, u znak protesta protiv nedavnog pakta o međusobnoj odbrani koji su potpisali severnokorejski vođa Kim Džong Un i ruski predsednik Vladimir Putin.

Južna Koreja i SAD optužile su Pjongjang za isporuku oružja Rusiji koje Moskva potom koristi u ratu u Ukrajini.

I Rusija i Severna Koreja poriču bilo kakve takve pošiljke.

Severna Koreja već dugo osuđuje zajedničke vežbe SAD i Južne Koreje kao probu za invaziju i dokaz neprijateljske politike Vašingtona i Seula.

(Kurir.rs/Index/Preneo: N. V.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track