BAJDEN SVIRA KRAJ? Predsednik SAD u Kemp Dejvidu na sastanku sa porodicom, samo JEDNA OSOBA može da mu kaže da IZAĐE IZ TRKE
Foto: Mandel NGAN / AFP / Profimedia

NBC NJUZ RAZGOVARAO SA INSAJDERIMA

BAJDEN SVIRA KRAJ? Predsednik SAD u Kemp Dejvidu na sastanku sa porodicom, samo JEDNA OSOBA može da mu kaže da IZAĐE IZ TRKE

Planeta -

Američki predsednik Džo Bajden danas će sa članovima porodice razgovarati o budućnosti svoje kampanje za reizbor na čelo države.

NBC njuz navodi da se sastanak održava u predsedničkom odmaralištu Kemp Dejvid nakon televizijske debate koju je demokratski kandidat krajem prošle nedelje imao sa bivšim republikanskim predsednikom Donaldom Trampom.

Američka televizija navodi da je ova debata zabrinula mnoge demokrate u vezi sa Bajdenovim sposobnostima da na izborima u novembru ponovo pobedi Trampa.

Informaciju o sastanku Bajdena sa članovima porodice u Kemp Dejvidu NBC njuzu je dalo pet osoba upoznatih sa temom.

Navodi se da je Bajdenov put u Kemp Dejvid bio planiran i pre debate, a predsednik SAD je sa suprugom Džil tamo stigao kasno sinoć u društvu dece i unučadi.

Džo i Džil Bajden
Džo i Džil Bajdenfoto: Mandel NGAN / AFP / Profimedia

Iako su do sada najviši zvaničnici Demokratske partije nakon debate javno upućivali podršku Bajdenu, uključujući tu i tvitove koje su objavili bivši predsednici Barak Obama i Bil Klinton, NBC njuz navodi da su uticajni kongresmeni Hakim Džefris iz Njujorka, Džim Klajburn iz Južne Karoline i Nensi Pelosi iz Kalifornije privatno izrazili zabrinutost u to da li je Bajdenov reizbor izvodljiv.

To su američkoj televiziji kazala dva izvora upoznata sa tim razgovorima, iako su Džefris, Klajburn i Pelosi javno podržali aktuelnog šefa Bele kuće.

Navodi se da jedan neimenovani demokratski kongresmen, koji veruje da Bajden treba da napusti predsedničku trku iako još uvek nije spreman da to kaže javno, izjavio za NBC njuz da je troje kolega iz Predstavničkog doma Kongresa takođe privatno izrazilo isto mišljenje tokom glasanja o nekom zakonu na Kapitol hilu u petak.

Navodi se da istovremeno u vođstvu demokrata postoji saglasnost oko toga da Bajdenu treba pružiti prostora da utvrdi kakve će naredne korake da preduzme.

Džo Bajden
foto: Mandel NGAN / AFP / Profimedia

Sagovornici NBC njuza su naveli da veruju da samo predsednik SAD, u konsultaciji sa članovima svoje porodice, može da donese odluku da li će nastaviti dalje sa predizbornom kampanjom ili će je okončati pre vremena, kao i da on neće reagovati dobro ukoliko bude pritiskan u vezi sa tim.

- Odluku (o povlačenju iz izborne trke) donose dve osobe, a to su predsednik i njegova žena. Svako ko ne razume koliko će duboko lična i porodična biti ova odluka ne shvata ništa u vezi s ovom situacijom - kazao je neimonovani izvor upoznat sa razgovorima.

NBC njuz navodi da je nakon debate Bajdena i Trampa desetak demokratskih zvaničnika, operativaca, savetnika i donatora, insistirajući na anonimnosti, pričalo o tome koliko je osetljivo pitanje to da li bi aktuelni predsednik mogao da odustane od reizbora i ko bi mogao da ga zameni na glasačkom listiću na jesen.

Džo Bajden
foto: Mandel NGAN / AFP / Profimedia

Oni su se složili da su se i Bajden i partija našli u krizi na nešto manje od četiri meseca do izbora za koje same demokrate tvrde da će odlučiti sudbinu demokratije.

Jedna od osoba koje su upoznate sa dinamikom razgovora oko Bajdenovog odustajanja od predsedničke trke rekla je da će on na kraju poslušati samo jednog savetnika.

- Jedina osoba koja ima krajnji uticaj na njega jeste prva dama (Džil Bajden). Ukoliko ona odluči da treba da dođe do promene kursa, doći će do promene kursa - naveo je taj izvor američke televizije.

(Kurir.rs/NBC News/Preveo i priredio: N. V.)

Bonus video:

05:05

TREĆI SVETSKI RAT ILI KRAJ AMERIČKE DEMOKRATIJE?! Jelača iz Njujorka analizirao prvu debatu: BAJDEN I TRAMP SU VELIKI GUBITNICI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track