ORBAN U BEČU SKLOPIO NOVI SAVEZ: S austrijskim desničarima i bivšim češkim premijerom predstavio "PATRIOTE ZA EVROPU" (FOTO)
Foto: Karl Schoendorfer / Shutterstock Editorial / Profimedia

ZAJEDNO SA KIKLOM I BABIŠoM NADA SE FORMIRANJU POSLANIČKE GRUPE U EP

ORBAN U BEČU SKLOPIO NOVI SAVEZ: S austrijskim desničarima i bivšim češkim premijerom predstavio "PATRIOTE ZA EVROPU" (FOTO)

Planeta -

Mađarski premijer Viktor Orban predstavio je danas u Beču novi savez sa austrijskim desničarima i glavnom češkom opozicionom strankom ANO.

Oni se nadaju da će ovaj njihov savez privući druge partnere i postati najveća desničarska grupa u Evropskom parlamentu.

Orban je u Beču predstavio savez "Patriote za Evropu" njegove stranke Fides sa Slobodarskom partijom Austrije i strankom bivšeg češkog premijera Andreja Babiša, dan pre nego što Mađarska treba da preuzme šestomesečno rotirajuće predsedavanje Evropskom unijom.

"Patriotski manifest za evropsku budućnost" koji su potpisala tri stranačka lidera osporava navodne planove za "evropsku centralnu državu" i obavezuje se "da će dati prioritet suverenitetu nad federalizmom i slobodi nad diktatima".

- Naš cilj je da za kratko vreme budemo najjača desničarska grupa u Evropskom parlamentu. Evropljani žele tri stvari: mir, red i razvoj. A ono što danas dobijaju od elite u Briselu je rat, migracija i stagnacija - rekao je Orban na današnjem događaju.

Bivši češki premijer Andrej Babiš, mađarski premijer Viktor Orban i Herbert Kikl, lider Slobodarske partije Austrije
Bivši češki premijer Andrej Babiš, mađarski premijer Viktor Orban i Herbert Kikl, lider Slobodarske partije Austrijefoto: photonews.at/Georges Schneider / imago stock&people / Profimedia

Ova trojka bi morala da privuče poslanike iz najmanje još četiri zemlje EU da bi uspešno formirala grupu u novom sazivu Evropskog parlamenta.

Izbori za Evropski parlament početkom juna ojačali su desničarske stranke, iako su se njihovi rezultati razlikovali od zemlje do zemlje, ali je ostalo nejasno u kojoj meri će uspeti da rade zajedno.

Do sada su oni bili raspoređeni u dve poslaničke grupe u parlamentu.

Orban poslednjih godina koristi mogućnost da blokira odluke EU, protiveći se većini drugih lidera po pitanjima kao što su rat u Ukrajini, odnosi sa Rusijom i Kinom i napori da se odbrani demokratija i vladavina prava.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track