ŽENE ISKLJUČENE SA SASTANKA, TALIBANI UŠLI Delegaciji iz Kabula ispunjen uslov na UN skupu o Avganistanu, sastali se sa RUSIMA
Foto: EPA-EFE/STRINGER 1981

U KATARSKOJ PRESTONICI DOHI

ŽENE ISKLJUČENE SA SASTANKA, TALIBANI UŠLI Delegaciji iz Kabula ispunjen uslov na UN skupu o Avganistanu, sastali se sa RUSIMA

Planeta -

Talibanska delegacija pristala je danas da prisustvuje samitu o Avganistanu u Kataru, pošto su organizatori objavili da će žene biti isključene sa skupa.

Dvodnevni sastanak je treći skup pod pokroviteljstvom UN o avganistanskoj krizi u katarskoj prestonici Dohi.

Zabihulah Mudžahid, glavni portparol talibanske vlade koji predvodi njenu delegaciju u Dohi, napisao je na društvenoj mreži X (bivši Tviter) da se delegacija sastala na marginama sastanka sa predstavnicima Rusije, Indije i Uzbekistana.

Talibani nisu bili pozvani na prvi sastanak, a generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je da su postavili neprihvatljive uslove za prisustvo i na drugom sastanku u februaru, uključujući zahteve da se članovi avganistanskog civilnog društva isključe iz pregovora i da se talibani tretiraju kao legitimni vladari zemlje.

Avganistan, talibani
foto: Facebook/Kristijan Iličić

Mudžahid je u subotu u Kabulu rekao novinarima da delegacija ide u Dohu "da traži razumevanje i rešava probleme".

- Pozivamo sve zemlje da ne napuštaju avganistanski narod u teškim vremenima i da aktivno učestvuju u obnovi i ekonomskom jačanju Avganistana dodao je on.

Muhadžid je rekao da će razgovarati o pitanjima međunarodnog ograničenja finansijskog i bankarskog sistema Avganistana, izazovima u rastu privatnog sektora i vladinoj akciji protiv trgovine drogom.

alibani su preuzeli vlast u avgustu 2021. godine tokom povlačenja snaga SAD i NATO nakon dve decenije rata.

Nijedna zemlja nije zvanično priznala talibane kao avganistansku vladu, a UN su rekle da je priznanje gotovo nemoguće dok su zabrane obrazovanja i zapošljavanja žena i dalje na snazi.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track