"PATRIOTI" SU BESKORISNI PROTIV OVOG RUSKOG ORUŽJA? Bolno priznanje Zelenskog! Monstrumi koji BRIŠU ČITAVA SELA ostaju nepobedivi
Foto: Youtube/Zelenskyy President/EngineerReact/The Wall Street Journal

"PATRIOTI" SU BESKORISNI PROTIV OVOG RUSKOG ORUŽJA? Bolno priznanje Zelenskog! Monstrumi koji BRIŠU ČITAVA SELA ostaju nepobedivi

Planeta -

Sistemi Patriot su beskorisni protiv ruskih bombi, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u intervjuu za Filadelfija Inkvajerer.

Prema njegovim rečima, Rusija baca hiljade navođenih bombi KAB mesečno, i Ukrajina "nikada neće imati dovoljno projektila da ih obori".

On dodaje da jedna raketa za Patriot košta oko tri miliona dolara.

Istovremeno je naveo da je neophodno napasti ruske aerodrome gde su stacionirani avioni koji bacaju ove ubojite bombe, ali saveznici ne dozvoljavaju napade zapadnim oružjem.

Ukrajinski predsednik je rekao da se problem avio-bombi može rešiti samo gađanjem ruskih aerodroma na udaljenosti od preko 300 kilometara od ukrajinske granice.

Dozvola za izvođenje udara zapadnim oružjem na teritoriju Ruske Federacije ne rešava problem ovih bombi, kaže on.

Vladimir Zelenski, Volodimir Zelenski
foto: Facebook/Володимир Зеленський

- Odnosno, Bajdenova odluka da nam da priliku da pogodimo njihovu akumulaciju opreme je pozitivna, ali ne rešava problem uništavanja naših gradova i sela. Rešava taktički momenat, ali to je strateško oružje. Rakete ATACMS, koje imaju domet od od 300 kilometara, bi nam pomogli - rekao je Zelenski, i zatražio dozvolu za gađanje aerodroma duboko na ruskoj teritoriji.

Šta su "klizeće bombe"?

Zapadni stručnjaci ocenili su da je rusko vazduhoplovstvo dramatično povećalo svoju efikasnost u ratu u Ukrajini povećanjem upotrebe "klizećih bombi", što je doprinelo nedavnim uspesima Moskve na bojnom polju, pisali su još u martu američki mediji.

Bombe iz sovjetske ere, koje nose do pola tone eksploziva, opremljene su krilima i sistemima za navođenje koje im omogućavaju da lete na velike udaljenosti sa većom preciznošću nego da su prosto izbačene iznad mete.

To dozvoljava ruskim avionima da ih ispuštaju dalje od ukrajinskih protivvazdušnih sistema.

SU-34, Su-34, SU 34, Su 34, Suhoj 34, vojni avion
foto: EPA/MAXIM SHIPENKOV

Ukrajinci smatraju da je najefikasniji protivotrov za ovu sve veću rusku pretnju još uvek daleko: borbeni avioni F-16 američke proizvodnje od kojih ta zemlja tako očajnički zavisi.

Bombe "imaju veoma veliku razornu moć", rekao je Dmitro Lihovij, portparol ukrajinske vojske u istočnoj Ukrajini.

Maksim Žorin iz 3. odvojene ukrajinske jurišne brigade opisao je kako je 60 do 80 klizećih bombi padalo u oblast Avdejevke svakog dana, pišući na svom Telegram nalogu u toku same bitke.

- Ove bombe potpuno uništavaju svaku poziciju. Sve zgrade i strukture jednostavno se pretvaraju u jamu nakon udara jedne bombe - napisao je on.

Mogućnosti sistema "Patriot"

MIM-104 Patriot je američki PVO raketni sistem srednjeg dometa koji su razvile kompanije Rejtion, Hjuz i RCA.

Razvoj sistema je započet 1965. godine kada je kompletirana istraživačka studija za ovaj sistem, a 1966. je ustanovljena oznaka SAM-D (Surface to air Missile-Development).

Ukrajina, MIM-104 Patriot, Patriot Sistem, Patriot
foto: Shutterstock

Sredinom sedamdesetih nastupa faza ispitivanja sistema vođenja rakete gde se uključuju svi elementi raketnog sistema. Tada se daje nova oznaka za sistem XM-104 Patriot.

Smatra se da su 1980. završene sve faze razvoja: istraživanje, razvoj i testiranje, iako je opremanje jedinica počelo nešto kasnije i procenjuje se da je sve to koštalo oko 2 milijarde dolara.

Američka vojska ima nešto više od 1.100 sistema Patriot u svom arsenalu (483 su bila operacionalna 2010. godine), i proizvedeno je više od 10.000 raketa.

Najnovija verzija sistema MIM-104F ima domet od 160 kilometara.

(Kurir.rs/Strana.ua/Preneo: Đ. M.)

Bonus video:

01:39

AKO ZELENSKI PREBACI RAT NA RUSKU TERITORIJU, PUTIN ĆE ISKORISTITI SVE KAPACITETE Dikić tvrdi: Za sada se bore samo jednom rukom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track