AMERIČKE BAZE U EVROPI PROGLASILE UZBUNU: Vojska hitno stavljena u stanje visoke pripravnosti STRAHUJE SE OD NAJGOREG
Foto: Profimedia

šok

AMERIČKE BAZE U EVROPI PROGLASILE UZBUNU: Vojska hitno stavljena u stanje visoke pripravnosti STRAHUJE SE OD NAJGOREG

Planeta -

Nekoliko američkih vojnih baza širom Evrope proglasilo je uzbunu i nalazi se u stanje povećane pripravnosti!

Dvojica američkih zvaničnika navode za CNN da je nivo zaštite tokom vikenda podignut na drugi po veličini zbog zabrinutosti da bi teroristi mogli da napadnu američke vojnike ili objekte.

Baze, uključujući garnizon američke vojske u Štutgartu, gde je sedište američke evropske komande, podigle su u nedelju nivo pripravnosti na stanje zaštite snaga "Čarli".

- Taj status se primenjuje kad dođe do incidenta ili se primi obaveštajna informacija koja ukazuje da je verovatan neki oblik terorističke akcije ili ciljanja na osoblje ili objekte - navodi američka vojska.

Jedan od američkih zvaničnika, koji je stacioniran u bazi u Evropi, navodi da ovakav nivo pretnje nije viđen najmanje 10 godina i dodaje da to obično znači da je vojska primila pouzdanu informaciju.

Portparol američke evropske komande Den Dej odbio je da komentariše povećanu pripravnost.

Nije jasno koji su obaveštajni podaci pokrenuli pojačanu bezbednost, ali su evropske vlasti upozorile na potencijalnu pretnju od terorizma na kontinentu uoči Olimpijskih igara u Parizu u julu i tokom aktuelnog Evropskog prvenstva u fudbalu u Nemačkoj.

(Kurir.rs/CNN/Preneo Z.Ko)

Bonus video:

05:05

TREĆI SVETSKI RAT ILI KRAJ AMERIČKE DEMOKRATIJE?! Jelača iz Njujorka analizirao prvu debatu: BAJDEN I TRAMP SU VELIKI GUBITNICI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track