CELU EVROPU ZANIMA ODGOVOR NA OVO PITANJE: Evo kako funkcioniše DRUGI KRUG izbora u Francuskoj! Desnica ostvarila ISTORIJSKI USPEH
Foto: AP Thibault Camus

CELU EVROPU ZANIMA ODGOVOR NA OVO PITANJE: Evo kako funkcioniše DRUGI KRUG izbora u Francuskoj! Desnica ostvarila ISTORIJSKI USPEH

Planeta -

Prema izlaznim anketama izbora u Francuskoj, krajnje desničarska stranka Nacionalni skup (RN) Marin Le Pen osvojila je 34 odsto glasova na vanrednim parlamentarnim izborima u Francuskoj.

Na drugom mestu je levičarski savez Novi narodni front sa 28,5 odsto glasova, dok je na trećem centristička koalicija predsednika Emanuela Makrona sa 20,3 odsto.

Marin Le Pen pozvala je u nedelju birače da svojoj stranci daju apsolutnu većinu kako bi predsednik stranke Džordan Bardela mogao da bude sledeći premijer.

Predsednik Makron pozvao je birače da se okupe iza "republikanskih i demokratskih" kandidata uoči drugog kruga 7. jula.

Izbori za 577 mesta u Donjem domu Narodne skupštine odvijaju se u dva kruga u 577 izbornih jedinica.

Sastav novog parlamenta postaće jasan tek posle 7. jula. U prvom krugu pobeđuje onaj kandidat koji je osvojio 50 odsto, a ako nijedan ne osvoji potrebnu brojku, u drugi krug ne ulaze samo dva glavna kandidata, već svi oni koji osvoje više od 12,5 odsto.

Pobedniku je dovoljna relativna većina.

Francuzi su izašli na izbore u rekordnom broju.

Izlaznost je procenjena na 65,5 odsto, dok je 2022. bila 47,5 odsto. Prve izlazne ankete se poklapaju sa predizbornim, ali ostaje da se vidi kako će se to pretočiti u izborne rezultate, s obzirom da se nakon prvog kruga očekuje formiranje predizbornih koalicija i povlačenje ostalih kandidata kako bi se izbegla pobeda kandidata RN.

(Kurir.rs/Jutarnji list/Preneo: Đ. M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track