SAŽETAK: EVO ŠTA SE DESILO NA IZBORIMA U FRANCUSKOJ! Pobeda desnice, poraz Makrona, kalkulacije i priprema za drugi krug!
Foto: AP Yara Nardi

NIŠTA NIJE GOTOVO

SAŽETAK: EVO ŠTA SE DESILO NA IZBORIMA U FRANCUSKOJ! Pobeda desnice, poraz Makrona, kalkulacije i priprema za drugi krug!

Planeta -

Francuski birači izašli su danas na birališta u prvom krugu vanrednih parlamentarnih izbora koje je pre tri nedelje raspisao predsednik Emanuel Makron.

Ovo je sažetak onoga što se dešavalo tokom istorijskog dana u Francuskoj.

Predviđa se da je krajnje desničarska stranka Nacionalno okupljanje osvojila najviše glasova u prvom krugu parlamentarnih izbora – izlazne ankete predviđaju da je dobila oko 34%

Izlazne ankete kažu i da je levičarska koalicija, Novi narodni front, na drugom mestu – sa oko 28 posto glasova.

Centristička grupa predsednika Emanuela Makrona je treća sa oko 20% osvojenih glasova.

Marin Le Pen iz Nacionalnog okupljanja rekla je da je demokratija progovorila.

Marin Le Pen
foto: FRANCOIS GREUEZ / Sipa Press / Profimedia

Žordan Bardela, lider Nacionalnog okupljanja, rekao je da će ovi izbori izazvati najviše posledica od svih izbora u Francuskoj u poslednjih 60 godina.

Drugi lideri stranaka, međutim, pozvali su građane da taktično glasaju u drugom krugu sledeće sedmice i odbace krajnju desnicu.

Žan-Lik Melanšon iz tvrdo leve "Nepokorene Francuske" obećao je da će "povući" kandidate u regijama u kojima je njegova stranka osvojila treće mesto, kako bi dao veće šanse za poraz krajnje desnice, odnosno Nacionalnog okupljanja.

Predsednički Izbori, Francuska, izbori u Francuskoj, Žan Lik Melanšon
foto: AP Thomas Padilla

Odziv birača je projektovan na 67,5 posto, prema istraživanju organizacije Elabe – što je najveća izlaznost na parlamentarnim izborima od 1981. godine.

Pravo glasa ima više od 49 miliona građana.

Građani sa pravom glasa biraju 577 poslanika od skoro 4.000 kandidata.

Jedan poslanik se bira u svakoj od 577 izbornih jedinica većinskim glasanjem u dva kruga. Kandidat koji danas osvoji više od 50 odsto glasova automatski pobeđuje dok drugi krug sledi ukoliko nijedan kandidat ne osvoji više od polovine glasova.

Drugi krug glasanja je zakazan za 7. jul i tamo idu dva najbolje plasirana kandidata.

Predsednik Emanuel Makron, podsetimo, iznenada je raspisao vanredne parlamentarne izbore nakon uspeha krajnje desnice na nedavnim izborima za Evropski parlament.

Ulog je veliki pošto bi smer kojim ide Francuska mogao da bude promenjen ukoliko Nacionalno okupljanje Žordana Bardele i Marin le Pen prvi put osvoji vlast.

Za apsolutnu većinu potrebno je 289 mesta.

Kurir.rs/BBC/Dimitrije Petrović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track