"NAUČILI SMO DA RUKUJEMO NUKLEARNIM ORUŽJEM, UPOTREBIĆEMO GA! Napeto na granici s Ukrajinom, Belorusi tvrde da se sprema SABOTAŽA
Foto: EPA Russian Defence Ministry Press, AP Laurent Cipriani, AP Nikolai Petrov, Shutterstock

IZJAVA NAČELNIKA GENERALŠTABA U MINSKU

"NAUČILI SMO DA RUKUJEMO NUKLEARNIM ORUŽJEM, UPOTREBIĆEMO GA! Napeto na granici s Ukrajinom, Belorusi tvrde da se sprema SABOTAŽA

Planeta -

Belorusija je zapretila da je spremna da upotrebi nestrateško nuklearno oružje ukoliko bude ugroženi nezavisnost i suverenitet zemlje u trenutku porasta napetosti na njenoj granici s Ukrajinom.

Njuzvik prenosi da je ovu pretnju juče izrekao Pavel Muravejko, načelnik Generalštaba beloruske vojske koji je ujedno i vicepremijer.

- Mi smo naučili kako da rukujemo tim oružjem (koje je Rusija rasporedila na teritoriji Belorusije krajem 2022). Znamo kako da ga sigurno primenimo. Mi smo sposobni da to uradimo. I možete da budete uvereni: mi ćemo to i učiniti ukoliko budu ugroženi suverenitet i nezavisnost naše zemlje - kazao je Muravejko u intervjuu lokalnoj televiziji, a prenela beloruska agencija Belta.

Dan ranije je beloruski pukovnik Vadim Lukaševič rekao da je susedna Ukrajina rasporedila snage na granici.

- Pokušavaju da uvuku našu zemlju u rat - poručio je Lukaševič misleći na invaziju punog obima koju je Rusija pokrenula na Ukrajinu 24. februara 2022.

Belta je u subotu prenela tvrdnju Lukaševiča da bi Ukrajina trupe raspoređene na beloruskoj granici mogla da upotrebi za "sabotaže i teroristička dela".

Belorusija, Nuklearno Oružje
foto: EPA Russian Defence Ministry Press

Kijev indipendent navodi da ne može da potvrdi ove tvrdnje Lukaševiča.

Podseća se da je belorusko Ministarstvo odbrane ranije ovog meseca saopštilo da pojačava obezbeđenje na granici s Ukrajinom nakon serije "navodnih bezbednosnih incidenata".

Lukaševič je izneo tvrdnju da su ukrajinske trupe u Žitomirsku oblast, koja se graniči sa Belorusijom, postavile vojnu opremu, uključujući i onu američke proizvodnje.

On je kazao i da su Ukrajinci navodno postavili mine i druga eksplozivna sredstva u blizini beloruske granice.

Istočna Evropa
foto: Shutterstock

Po mišljenju Lukaševiča to ukazuje na planove ukrajinskih snaga da izvode napade.

Centar za borbu protiv dezinformacija ukrajinskog Saveta za odbranu i bezbednost u maju je objavio da bi Rusija mogla da se odluči na izvođenje nove psihološke operacije sa ciljem "izazivanja masovne panike" u Ukrajini.

Tada je saopšteno da je plan Moskve da natera Kijev da veruje da će se beloruske trupe priključiti Rusiji u ratu.

- Očekujemo seriju provokativnih izjava visokih zvaničnika Rusije i Belorusije koji će uskoro zapretiti Ukrajini - navedeno je tada u saopštenju centra.

(Kurir.rs/Newsweek/The Kyiv Independent/Preveo i priredio: N. V.)

Bonus video:

04:02

OVO JE KISINDŽEROVA FORMULA MIRA KOJU JE ZELENSKI ODBIO Drašković: Ukrajina mogla biti primljena u NATO, postojao je JEDAN USLOV

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track