NOVI VELIKI POŽAR U GRČKOJ, PREMIJER PREDVIĐA "OPASNO LETO" Micotakis kaže da je jun bio izuzetno težak i najavio UPOTREBU DRONOVA
Foto: Printscreen

GORI ŠUMA NA OSTRVU HIOS

NOVI VELIKI POŽAR U GRČKOJ, PREMIJER PREDVIĐA "OPASNO LETO" Micotakis kaže da je jun bio izuzetno težak i najavio UPOTREBU DRONOVA

Planeta -

Vatrogasci se bore da ugase veliki šumski požar na ostrvu Hios u Egejskom moru, gde su hitne službe izdale naredbe za evakuaciju stanovništva pozivajući ih da se upute na jednu plažu, a premijer upozorava na "opasno leto".

Premijer Kirjakos Micotakis je na današnjoj sednici vlade izjavio da je "jun bio izuzetno težak, s jakom sušom i neuobičajeno jakim vetrom za to doba godine" i da se predviđa da će leto biti "posebno opasno" zbog mogućih šumskih požara koji lako izbiju u takvim uslovima.

Grćka, Požari
foto: Printscreen

Micotakis je rekao da je posebno korisna bila upotreba dronova za rano upozoravanje na požare i da je ove godine bolja koordinacija vlasti i dobrovoljnih vatrogasaca.

"Ulazimo u težak deo protivpožarnog perioda, a to sigurno nećemo prebroditi bez pomoći javnosti, posebno u prevenciji", rekao je Micotakis.

Kirjakos Micotakis
Kirjakos Micotakisfoto: EPA George Vitsaras

Više od 20 ljudi je prošle godine poginuloje u velikim požarima u Grčkoj.

Vruće i suvo vreme i jak vetar su ;prošlog meseca doprinelli požarima u Grčkoj i Turskoj. Smatra se da će letos biti moguće više požara i jer je zima bila veoma blaga i suva.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track