PORODICA PREKLINJALA BAJDENA DA NE ODUSTANE? Dramatičan sastanak u Kemp Dejvidu, već pronašli KRIVCE za totalni FIJASKO U DEBATI
Foto: Mandel NGAN / AFP / Profimedia

PORODICA PREKLINJALA BAJDENA DA NE ODUSTANE? Dramatičan sastanak u Kemp Dejvidu, već pronašli KRIVCE za totalni FIJASKO U DEBATI

Planeta -

Bajdenova porodica u nedelju ga je podržala da ostane u predsedničkoj trci, a zatim je privatno razgovarala o tome da li bi trebalo da otpusti glavne saradnike nakon loše debate koja je naštetila njegovoj kampanji, piše CNN.

Prva dama Džil Bajden, sin Hanter i unuci okupili su se u Kemp Dejvidu na ranije dogovorenom skupu na kom su navodno molili aktuelnog predsednika da nastavi borbu za drugi mandat na čelu zemlje.

Frustrirani timom koji priprema Bajdena da se suoči sa Donaldom Trampom, raspravljali su o tome da li neko od najboljih savetnika zaslužuje da bude otpušten i da li treba da unese neke promene u timu.

Međutim, Bajden je poznat po tome što je lojalan i zaštitnički nastrojen prema svojim bliskim saradnicima i ne voli da otpušta pomoćnike.

Porodično okupljanje dolazi u trenutku kada se Bajden suočava sa lavinom poziva da odustane od trke.

Džo Bajden
foto: Mandel NGAN / AFP / Profimedia

Razgovaralo se o tome kako članovi Bajdenovog tima mogu da pomognu predsedniku, a o preispitivanju kandidature, smatraju savetnici, nije bilo reči.

Bajden vredno prikuplja podatke, dokaze i ankete, ali čeka rezultate anketa urađenih na većem uzorku, koje će stići ove nedelje.

Ceo tim se sprema za lošije rezultate i pad podrške, ali ne krivi Bajdenov nastup na debati, već žestoke medijske napise koji se bave njegovim greškama. Šok od debate još traje, ali predsednikova porodica je saglasna da se on ne povlači iz trke.

Međutim, pozicija porodice bi se mogla promeniti ako Bajden nastavi svoju silaznu putanju u narednim danima. Predsedniku je važnije mišljenje porodice o daljim koracima kampanje i određivanju njegove političke budućnosti od mišljenja stručnih saradnika i savetnika čiji je rad posle neuspeha pod lupom.

Partijski insajderi otvoreno se pitaju kako i zašto su dozvolili Bajdenu da se suoči sa Donaldom Trampom ako nije bio spreman za to. Pre tog događaja, predsednikovi savetnici su proveli čitavu nedelju u Kemp Dejvidu pripremajući ga za borbu sa Trampom, ali to izgleda nije bilo dovoljno.

Bes prema nekim od ključnih saradnika počeo je da se širi u javnosti. Džon Morgan, advokat sa Floride i jedan od najistaknutijih donatora Demokratske stranke, kao problematične je izdvojio višeg savetnika Anitu Dan i njenog supruga Boba Bauera, koji je Bajdenov lični advokat.

- Bajden je predugo bio zaveden vrednošću Anite Dan i njenog muža. Moraju da idu... DANAS, napisao je Morgan na društvenoj mreži X, a Bela kuća je odbila da komentariše objavu.

(Kurir.rs/Jutarnji list/CNN/Preneo: Đ. M.)

Bonus video:

05:05

TREĆI SVETSKI RAT ILI KRAJ AMERIČKE DEMOKRATIJE?! Jelača iz Njujorka analizirao prvu debatu: BAJDEN I TRAMP SU VELIKI GUBITNICI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track