ORBANOV SAVEZ POMAŽE ULTRADESNIČARIMA? Formirana nova grupa, pridružuje im se i SALVINI
Foto: lev radin / Alamy / Alamy / Profimedia

ORBANOV SAVEZ POMAŽE ULTRADESNIČARIMA? Formirana nova grupa, pridružuje im se i SALVINI

Planeta -

Sa novom ekstremno desničarskom grupom, uključujući i partiju Fides Viktora Orbana, na horizontu, nemačka krajnja desnica AfD se nada da će izaći iz potencijalne izolacije u Evropskom parlamentu nakon što je izbačena iz svoje prethodne grupe ID.

Ekstremno desna stranka italijanskog političara Matea Salvinija Liga najavila je da će postati njihov deo.

"Manifest Patriota", predstavljen na konferenciji za novinare u Austriji, programski je dokument oko kojeg se formira nova grupa, piše italijanska Stampa i dodaje da će to biti neka vrsta rebrendiranja političke grupe Identitet i demokratija (ID) u Evropskom parlamentu, o čemu se trenutno odlučuje.

Salvini je nakon konferencije za novinare u Beču, izneo tvrdnju da smatra da je novi patriotski projekat njegov i da je na tome radio već mesecima, u dogovoru sa liderkom ekstremno desničarskog Nacionalnog okupljanja Marin Le Pen.

Portparolka ko-liderke AfD-a Alis Vajdel rekla je za Ntv da to otvara nove mogućnosti za AfD da sarađuje sa drugim partijama.

Partija Marin Le Pen bila glavni inicijator za izbacivanje AfD-a

Parlamentarne grupe Konzervativnih i reformističkih stranaka (ECR) i ekstremno desničarska ID u Evropskom parlamentu prolaze kroz duboke promene. Prva okuplja dodatne članove, ali tek treba da bude potvrđena ove nedelje kao treća po veličini grupa u parlamentu.

U međuvremenu, ID se bori da održi korak, a za njegovu najveću delegaciju, francusku stranku Nacionalno okupljanje prošle nedelje se pričalo da ce takođe napustiti ID grupu, navodi Euraktiv.

Prvobitno, krajnje desničarska partija Marin Le Pen bila je glavni inicijator za izbacivanje AfD-a iz ID-a, pošto već duže vreme nisu u dobrim odnosima.

Austrijska krajnje desničarska Slobodarska partija (FPO), sada član krajnje desničarske ID, suosnivač je nove alijanse, zajedno sa Orbanovim Fidesom i partijom ANO Andreja Babiša.

Ako uspeju da formiraju novu grupu zajedno sa mađarskim ekstremno desničarskim Fidesom i Babišovom partijom ANO, izašli bi iz ID, ostavljajući svoju staru grupu u opasnosti od raspada, jer bi pali ispod praga od sedam nacionalnih delegacija.

Za vođu delegacije AfD Renea Austa, koji je do sada imao poteškoća da samostalno formira grupu, sada je, kako kaže, sve u toku.

"Odluka još nije doneta"

"Biće to uzbudljive dve nedelje", rekao je on za ZDF na marginama partijske savezne konferencije održane u Esenu ovog vikenda.

Vajdel je na konferenciji AfD novinarima rekla da odluka o bilo kojoj budućoj grupi u EP još nije doneta.

Preduslov za nju je da ta grupa bude, kako je navela, "bez antisemita".

Nemačka stranka ima bliske odnose sa FPO Herberta Kikla, koji je snažno lobirao da AfD bude ponovo primljen u njihovu bivšu desničarsku ID grupu u Evropskom parlamentu.

Odnosi sa mađarskim liderom Viktorom Orbanom su, međutim, teži. Orban, kao suosnivač novih "Patriota za Evropu" ranije je izjavio da je nejasno da li je AfD za ili protiv Evrope.

Ovo bi se sada moglo promeniti, jer Nemci traže nove saveznike u Evropskom parlamentu.

(Kurir.rs/ Euractiv/ Preneo: T.A.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track