UKRAJINA RAZNELA JOŠ JEDNO RUSKO VOZILO ZA NUKLEARNU KATASTROFU: Dron otkrio položaj Ladoge, a onda stigla EKSPRESNA KAZNA (VIDEO)
Foto: Printscreen X

šok

UKRAJINA RAZNELA JOŠ JEDNO RUSKO VOZILO ZA NUKLEARNU KATASTROFU: Dron otkrio položaj Ladoge, a onda stigla EKSPRESNA KAZNA (VIDEO)

Planeta -

Pripadnici Oružanih snaga Ukrajine navodno su razneli još jedno od najređih ruskih oklopnih vozila na prvoj liniji fronta!

Ukrajinski dron je u martu primetio i napao Ladogu koja se kretala ka ukrajinskim pozicijama u blizini šume Kremina na istoku zemlje. Ukrajina je pre nekoliko dana navodno dronom pogodila i zapalila još jednu Ladogu. Za sada nema više detalja o tom napadu već se Ladoga u plamenu vidi na snimku koji je objavio ukrajinski vojni kanal na Telegramu. Na snimku piše da je pogođena kod sela Červenopopivka u Luganskoj oblasti.

Sovjetske vlasti su krajem sedamdesetih naručile izviđačko-komandno vozilo u slučaju nuklearnog napada od konstruktorske kancelarije Kirovski u Sankt Peterburgu. Tražili su najbolje zaštićeno i najudobnije moguće oklopno vozilo sa sopstvenim snabdevanjem kiseonikom. Rezultat je bio Ladoga.

Kirovski ih je proizveo vrlo možda četiri ili pet. Jedno od njih je posle katastrofe 1986. godine poslat u zonu oko Černobilja, drugo je završilo u muzeju, a ostala su nestala. Tako se barem mislilo donedavno.

Američki portal Forbs tvrdi da Kremlj ne može da pronađe dovoljno borbenih vozila zbog velikih gubitaka na frontu. Rusija prema navodima portala godišnje proizvede oko 600 tenkova i 1.000 borbenih vozila dok istovremeno gubici iznose oko 1.300 tenkova i 1.700 borbenih vozila.

Jaz između novih vozila i godišnjih gubitaka pomaže da se objasni zašto su se neka zaista neobična vozila pojavila u Ukrajini. Među njima se ističu vozila za golf i motocikli.

Ladoga inače ima ojačani oklop tenka T-80 i motor od 1.250 konjskih snaga. Vozilo ima i prostranu kabinu za četvoročlanu posadu. Ladoga takođe ima TV kameru i kompletan set radija što omogućava vozilu da funkcioniše kao komandni centar u slučaju katastrofe. Sovjetski lideri su to naredili kako bi mogli bezbedno da putuju u slučaju nuklearnog napada i komanduju sopstvenim nuklearnim snagama.

Ladoga nikada nije ispunila svoju primarnu ulogu s obzirom na to da se nuklearna apokalipsa nikada nije dogodila.

Danas u njemu sede ruski oficiri koji izdaju naređenja svojim bataljonima prilikom napada na ukrajinske položaje. Sigurno niko od inženjera koji su dizajnirali vozilo nije mogao da sanja da će se sada zastarela Ladoga pojaviti na frontu u nenuklearnom ratu 2024. godine.

(Kurir.rs/Forbes/Preneo Z.Ko)

Bonus video:

04:18

DOZVOLA ZA GAĐANJE CILJEVA U RUSIJI NIJE ODLUKA NATO PAKTA! Zoronjić: Rizik od eskalacije samo ako Ukrajina upotrebi OVO oružje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track