TRAMP SLAVI POBEDU: Vrhovni sud doneo odluku bez presedana NIJE ODGOVORAN ZA PODSTICANJE NAPADA NA KAPITOL?
Foto: AP Gerald Herbert

šok

TRAMP SLAVI POBEDU: Vrhovni sud doneo odluku bez presedana NIJE ODGOVORAN ZA PODSTICANJE NAPADA NA KAPITOL?

Planeta -

Vrhovni sud SAD odbio je da Donaldu Trampu dodeli apsolutni imunitet od sudskog gonjenja zbog njegovih postupaka dok je bio predsednik!

U presudi se kaže da predsednik ima imunitet od krivičnog gonjenja samo za radnje koje je počinio u službenom svojstvu, ali da nešto od onoga što mu se stavlja na teret možda ne potpada pod tu definiciju.

- Drugi navodi, uključujući i one koji se odnose na Trampove interakcije sa potpredsednikom, državnim zvaničnicima i određenim privatnim strankama, kao i njegove javne izjave, predstavljaju složenija pitanja - navodi se u presudi suda.

Tramp je insistirao da mu se ne može suditi za radnje koje datiraju još iz vremena kada je bio predsednik SAD - uključujući centralni deo suđenja odnosno napad njegovih pristalica na Kapitol 6. januara 2021. godine u pokušaju da poremete Kongres da ozvaniči pobedu njegovog demokratskog rivala Džoa Bajdena na predsedničkim izborima.

Tramp se oglasio na društvenim mrežama samo nekoliko minuta nakon objavljivanja presude.

- Velika pobeda za naš Ustav i demokratiju! Ponosan sam što sam Amerikanac - napisao je nekadašnji predsednik koji je prema poslednjim anektama i favorit na predstojećim izborima.

ŠTA SU NEZVANIČNE RADNJE?

Sudije prepuštaju nižem sudu da odluči da li su dve radnje koje je preduzeo Donald Tramp nezvanične radnje:

- Pokušavajući da ubede određene državne zvaničnike da navodna izborna prevara znači da bi trebalo da promene izborne glasove države za Trampa

- Pravljenje spiskova onoga što se obično naziva "lažnim biračima" koje države mogu da pošalju Kongresu kako bi se utvrdilo da su izborni glasovi za Trampa

Obe se odnose na optužbe sa kojima se Tramp suočava u Džordžiji gde bivšeg predsednika i 18 njegovih saradnika optužuju za zaveru za poništavanje rezultata izbora u državi.

OGLASIO SE GLAVNI SUDIJA

Glavni sudija Džon Roberts navodi da se ne radi samo o sadašnjem trenutku već da slučaj ima dalekosežne implikacije za budućnost.

- Slučaj postavlja pitanje od trajnog značaja. Kad bivši predsednik može biti krivično gonjen za službena dela koja su preduzete tokom njegovog predsedavanja? Našoj naciji nikada ranije nije bio potreban odgovor, međutim, ne možemo sebi da priuštimo da se fiksiramo isključivo ili čak prvenstveno na trenutne potrebe - rekao je Roberts.

"PREDSEDNIK SADA IZNAD ZAKONA"

Sudija Sonja Sotomajor kojoj su se pridružile sudije Elena Kagan i Ketandži Braun Džekson nije se složila sa odlukom suda.

Sotomajor navodi sa odluka suda dozvoljava predsedniku da koristi službena ovlašćenja kako bi bio izolovan od krivičnog gonjenja.

- Današnja odluka da se bivšim predsednicima dodeli imunitet protiv krivičnog dela preoblikuje instituciju predsedništva - napisala je Sotomajor.

Sudija Sotomajor je rekla da će predsednik sada biti zaštićen ako naredi vojsci da ubije političkog rivala ili organizuje vojni udar kako bi se održao na vlasti odnosno uzme mito u zamenu za pomilovanje.

- Čak i ako se scenariji iz noćne more nikada ne odigraju, a molim se da se nikada ne odigraju, šteta je učinjena. Odnos između predsednika i ljudi kojima služi nepovratno se promenio. U svakoj upotrebi službene moći predsednik je sada kralj iznad zakona - navodi Sotomajor.

ŠTA PRESUDA ZNAČI ZA TRAMPA?

Donald Tramp, smatra sud, ima potpuni imunitet za zvanična dela predsednika u vezi sa njegovim osnovnim ustavnim dužnostima. Osim toga postoji pretpostavka imuniteta za bilo koje druge službene radnje.

To prema navodima BBC-a znači da će tužioci morati mnogo više da rade kako bi izneli slučaj za mešanja u izbore i nerede 6. januara u Kapitolu.

Trampovi pokušaji da izvrši pritisak na potpredsednika Majka Pensa da ne potvrdi izbornu pobedu Džoa Bajdena vrsta su zvanične radnje koja podleže višim standardima pravne revizije kao i njegova komunikacija sa zvaničnicima Ministarstva pravde.

Predsednikovi komentari od 6. januara za koje se tvrdi da su podsticali napad na Kapitol takođe će se verovatno smatrati zvaničnim radnjama.

Sud je, međutim, dodao da Tramp nema imunitet za nezvanične postupke što znači da bi se i dalje mogao suočiti sa nekim optužbama.

Odluka u najmanju ruku garantuje da će ovaj slučaj biti odložen mnogo posle predsedničkih izbora u novembru pošto niži sud primenjuje detalje ove odluke.

Sud možda nije dao Trampu potpuni imunitet koji je tražio, ali praktične implikacije su da je ovo velika pobeda bivšeg predsednika.

Bonus video:

05:05

TREĆI SVETSKI RAT ILI KRAJ AMERIČKE DEMOKRATIJE?! Jelača iz Njujorka analizirao prvu debatu: BAJDEN I TRAMP SU VELIKI GUBITNICI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track