RUSI RAT PRESELILI I U SVEMIR? Iznad Evrope dešava se NEŠTO OPASNO, oglasio se i UN! Upozoravaju Moskvu zbog BIZARNIH incidenata
Foto: Youtube/ Space Videos

RUSI RAT PRESELILI I U SVEMIR? Iznad Evrope dešava se NEŠTO OPASNO, oglasio se i UN! Upozoravaju Moskvu zbog BIZARNIH incidenata

Planeta -

Organizacija UN osudila je rusko ometanje satelitskih sistema u evropskim zemljama i pozvala Moskvu da prekine sa takvim potezima.

Prošle nedelje, Međunarodna unija za telekomunikacije (ITU) je razmotrila brojne žalbe Ukrajine i četiri evropske zemlje, Francuske, Holandije, Švedske i Luksemburga, na smetnje u radu satelita poslednjih meseci.

U ovim incidentima, GPS signali su bili ometani, kontrola vazdušnog saobraćaja je bila kompromitovana, a dečiji televizijski kanali su prekinuti da bi prikazali nasilne scene iz ukrajinskog rata.

Komitet za radioregulaciju ITU izrazio je "ozbiljnu zabrinutost" zbog "namernog" ometanja signala i nazvao ga "veoma zabrinjavajućim i neprihvatljivim".

Rusija je optužila članice NATO-a da ometaju satelite

Smetnje u francuskim i švedskim satelitskim mrežama "izgleda da potiču od zemaljskih stanica koje se nalaze u regionima Moskve, Kalinjingrada i Pavlovke", navodi se u saopštenju.

Komitet je zatražio od Rusije da odmah prestane sa tim i da istraži incidente. Takođe je zatražio sastanak između oštećenih zemalja i Rusije kako bi se kriza rešila i sprečila da se ona ponovi.

Rusko diplomatsko predstavništvo u Ženevi nije odgovorilo na zahtev za komentar.

Moskva, koja poriče da je prekršila pravila ITU, takođe se žalila da članice NATO-a ometaju njene satelite, ali se nije obratila ovom telu na prošlonedeljnom sastanku iz nepoznatih razloga.

ITU, koja ima 193 države članice i čije je sedište u Ženevi, odgovorna je za regulaciju i koordinaciju globalnih satelitskih sistema.

(Kurir.rs/Index/Preneo: Đ. M.)

Bonus video:

01:01

Susret tajkonauta u svemiru

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track