POČELO POVLAČENJE KANDIDATA IZ TRKE Potez za koji se očekuje da umanji šanse za pobedu Nacionalnog okupljanja u Francuskoj
Foto: AP, EPA

POČELO POVLAČENJE KANDIDATA IZ TRKE Potez za koji se očekuje da umanji šanse za pobedu Nacionalnog okupljanja u Francuskoj

Planeta -

Predstavnici levičaskog Novog narodnog fronta i koalicije Zajedno predsednika Emanuela Makron, koji su u prvom krugu vanrednih parlamentarnih izbora ušli u drugi krug kao trećeplasirani u izbornim jedinicama u kojima je pobedila desnica, počeli su da se povlače iz trke, kako bi umanjili šanse za pobedu kandidatima Nacionalnog okupljanja.

Prema podacima koje prenosi Mond, do sada su od drugog kruga odustala 173 kandidata - 122 iz Novog narodnog fronta, 50 iz koalicije Zajedno i jedan iz Republikanske stranke.

Rok da kandidati potvrde učešće u drugom krugu, ili da odustanu, ističe u utorak u 18 časova, i tada će se znati ko će se sve nadmetati za ulazak u Nacionalnu skupštinu.

Predsednički Izbori, Francuska, izbori u Francuskoj, Le Pen, Pristalice
foto: AP Thibault Camus

Zahvaljujući velikoj izlaznosti, u drugi krug su u čak 306 izbornih jedinica ušla tri kandidata, a u pet izbornih jedinica mogu da se nadmeću četiri kandidata. Na izborima pre dve godine tri kandidata su bila na listiću u samo osam izbornih jedinica.

Kandidati Nacionalnog okupljanja pobedili su u 297 od 577 izbornih jedinica, kandidati Novog narodnog fronta u 159, članovi koalicije Zajedno u 70 izbornih jedinica, a pripadnici Republikanske stranke u 20 izbornih jedinica.

U prvom krugu 76 kandidata je dobilo više od 50 odsto glasova i oni su već obezbedili ulazak u parlament. Iz Nacionalnog okupljanja ih je 39, iz Novog narodnog frona 31, dva iz koalicije Zajedno i četiri iz ostalih stranaka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track