DRAMA U NEPALU Spiritualni vođa Mali Buda osuđen na zatvor zbog napastvovanja maloletnice
Foto: Kurir televizija

DRAMA U NEPALU Spiritualni vođa Mali Buda osuđen na zatvor zbog napastvovanja maloletnice

Planeta -

Kontroverzni spiritualni lider iz Nepala poznatiji kao Mali Buda osuđen je danas na 10 godina zatvora zbog seksualnog napastvovanja maloletnice, rekli su sudski zvaničnici.

Ram Bahadur Bamdžan, za kojeg neki veruju da je reinkarnacija osnivača budističke vere, moraće da plati i 3.700 dolara na ime odštete žrtvama, odlučio je sud u okrugu Sarlahi na jugu Nepala.

Bomdžan ima 70 dana da uloži žalbu.

Policija je u januaru uhapsila Bomdžana na periferiji Katmandua na osnovu optužnice za seksualno napastvovanje maloletnice i umešanost u nestanak barem četiri njegova sledbenika.

Tom prilikom kod njega je nađen i zaplenjen novac u nepalskoj valuti u iznosu od 227.000 dolara i druge strane valute u iznosu od 23.000 dolara, saopštila je policija.

Pošto je osuđen zbog seksualnog napastvovanja, očekuju ga sudske odluke zbog nestanka njegovih sledbenika.

Bamdžan je postao slavan na jugu Nepala 2005. godine, i mnogi Nepalci su verovali da je on reinkarnacija Sidarte Gautame, to jest Bude, koji se rodio na jugozapadu zemlje pre oko 2.600 godina.

Mnogi proučavaoci budizma iskazali su skepsu u Bamdžanove reinkarnacijske tvrdnje. Bamdžanova slava je opala zbog optužbi za seksualne i fizičke napade na njegove sledbenike, ali on i dalje održava kampove na jugu Nepala u koje hiljade ljudi dolaze da se mole ili da žive.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track