SVE VIŠE UKRAJINACA IZBEGAVA ODLAZAK U RAT! Poznato ŠTA su sve spremni DA URADE kako bi eskivirali regrutovanje!
Foto: AP/Kostiantyn Liberov

isplivali detalji

SVE VIŠE UKRAJINACA IZBEGAVA ODLAZAK U RAT! Poznato ŠTA su sve spremni DA URADE kako bi eskivirali regrutovanje!

Planeta -

Dmitro jedva čeka jesen, kada mu je obećano izvlačenje iz Ukrajine. Poslednjih mesec dana 31-godišnji fotograf iz Harkova, drugog po veličini grada u Ukrajini, zatvoren je u svom stanu i retko izlazi. Želi da izbegne regrutaciju u vojsku.

"Želim da odem iz zemlje. Ne mogu više da podnesem da budem zarobljen ovde", rekao je Dmitro.

Od početka rata hiljade ukrajinskih muškaraca ilegalno su prešli granicu kako bi izbegli služenje vojnog roka, uprkos propisu kojim se muškarcima između 18 i 60 godina zabranjuje odlazak iz zemlje.

Očekuje se da će pokušaja bega iz zemlje biti još više jer je Ukrajina nedavno usvojila nove sveobuhvatne mere mobilizacije, koje omogućuju vojsci da pozove više novih i koji nameću strožije kazne za izjegavanje vojnog roka. "Nisam razmišljao o odlasku dok nisu uvedeni zakoni o mobilizaciji. Ali ne mogu zauvek da ostatanem u svom stanu", rekao je Dmitro.

Beg košta 8000 evra

Preko prijatelja koji su već pobegli Dmitro je dobio kontakte i pristupio pojedincima na internetu koji su mu obećali lakši beg za pozamašnu naknadu od 8000 evra. "Nisam stvoren za rat. Ne mogu da ubijam ljude, čak i ako se radi o Rusima. Neću dugo izdržati na frontu. Želim da zasnujem porodicu i da vidim svet. Nisam spreman da umrem", rekao je Dmitro.

Nije bio siguran da li može da veruje posrednicima koji su nedavno podigli cene kako bi zadovoljili rastuću potražnju, ali kaže da ne vidi druge mogućnosti.

Prošlo je više od dve godine otkako je Rusija pokrenuo invaziju, a ukrajinskim oružanim snagama očajnički nedostaju vojnici. Od početka rata stotine hiljada običnih Ukrajinaca dobrovoljno su služili na frontu, pomažući u održavanju nezavisnosti zemlje i odbijanju početnog napada. Mnogi od tih vojnika sada su mrtvi, ranjeni ili jednostavno iscrpljeni, što je vojsku nateralo da prisilno traži nove vojnike.

ukrajinska vojska, ukrajinski vojnici, Ukrajina
foto: Shutterstock

Oko 20.000 muškaraca pobeglo iz zemlje kako bi izbeglo rat

Kako bi popunio vojne jedinice, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u aprilu je potpisao kontroverzni zakon kojim je starosna granica za mobilizaciju smanjena s 27 na 25 godina. Prema novim smernicama, osobe koje izbegavaju mobilizaciju mogu izgubiti vozačku dozvolu i može im biti zaplenjena imovina.

Veruje se da je više od 20.000 muškaraca pobeglo iz zemlje kako bi izbeglo vojnu službu, neki od njih su se utopili dok su pokušavali da pređu ukrajinsku granicu sa Rumunijom.

U aprilu je Andrij Demčenko, direktor ukrajinske granične službe, rekao da je najmanje 30 ukrajinskih muškaraca poginulo pokušavajući da prepliva u Rumuniju, iako je stvarni broj verovatno mnogo veći jer je malo verovatno da će neka tela ikada biti izvučena. Dok zapovednici lutaju gradovima kako bi regrutovalii vojno sposobne muškarce, mnogi, poput Dmitra, imaju planove za odlazak,plašeći se da neće dugo preživeti na frontu.

Od početka rata, regrutovanje je kritikovano kao haotično i prožeto korupcijom. Ukrajina je pojačala napore da zaustavi ljude koji beže preko granica i izbegavaju mobilizaciju. Predsednik Zelenski u aprilu je otpustio sve regionalne vojne načelnike za regrutovanje. To se dogodilo nakon izveštaja o komandantima koji su primali mito kako bi oslobodili vojne obveznike od regrutovanja. Ali čini se da je vlastima teško da iskorene tu praksu.

Sve je prožeto korupcijom

Andrej, 23-godišnji IT stručnjak iz Odese, pokazao je Gardijanu poruku koju je primio od posrednika krajem maja sa informacijama o tome kako može da napusti zemlju. Detaljni uputi opisivali su dva moguća bega: jedan je uključivao prelazak moldavske granice pomoću lažnog pasoša, dok je druga opcija bila prikazati Andreja kao umetnika, kojima je povremeno dopušteno da izađu iz zemlje. Obe opcije koštaju oko 8000 evra, napisao je posrednik.

Prošlog leta Andrej je već pokušao da pređe granicu sa Moldavijom koristeći lažnu lekarsku potvrdu u kojoj je stajalo da nije sposoban za vojnu službu. Taj pokušaj je propao kada je granična patrola posumnjala u autentičnost potvrde. Odmah je odveden u vojnu kasarnu, ali je pušten nakon davanja mita.

"Putovanje postaje sve teže, a granični službenici su manje voljni da primaju mito. Mislim da drugi put neću biti ove sreće ako stvari krenu po zlu", rekao je Andrej, dodavši da još uvek razmatra ponudu vodiča. Naknada za izlazak iz zemlje je njegova kompletna životna ušteđevina: "Zasad sam u kućnom pritvoru. Uopšte ne izlazim iz stana."

Mladići se kriju, na društvenim mrežama dele informacije o patrolama

Neki od njegovih mobilisanih drugova već su poginuli na frontu, rekao je Andrej, što je narušilo njegovo psihičko zdravlje. Ne postoje tačne brojke o tome koliko se muškaraca krije ili namerava da napusti Ukrajinu, ali su se pojavili Telegram kanali u velikim gradovima sa hiljadama članova gde korisnici prijavljuju kretanje vojnih patrola kako bi pomogli drugima da ih izbegnu.

Intervjui sa petoricom muškaraca koji su se sakrili kod kuće da bi izbegli regrutaciju otkrivaju zašto su pribegli tome.

Mnogi su izrazili strah od stradanja u jezivim borbama u rovovima. Drugi su pominjali svoj otpor regrutaciji zbog onoga što su smatrali neadekvatnom obukom pre slanja na front. Neki su odlučili da izbegnu mobilizaciju zbog složenih porodičnih razloga.

Mihajlo, fitnes instruktor iz Mariupolja koji radi u Kijevu, rekao je da njegovi roditelji i dalje žive u tom primorskom gradu, koji je u proleće 2022. godine nakon brutalne opsade okupirala Rusija.

ukrajinska vojska, ukrajinski vojnik
foto: Shutterstock

"Moja porodica u Mariupolju biće u direktnoj opasnosti ako Rusi saznaju da se borim za Ukrajinu. Volim svoju zemlju i želim da se borim, ali porodica je na prvom mestu. Veoma je teška situacija", rekao je Mihajlo, koji je takođe izbegava zabavljanje, naručuje dostavu hrane i ide samo u obližnju teretanu.

"Nedavno sam propustio rođendan najboljeg druga jer sam se previše plašio da izađem. Moj život je veoma ograničen", objasnio je Mihajlo, čijih je nekoliko prijatelja već pobeglo iz zemlje, pa i on povremeno razmišlja o toj opciji.

Društvo umorno od rata

Iako je podrška ukrajinskoj vojsci i dalje visoka, a ankete pokazuju da i dalje postoji značajan broj muškaraca koji su spremni da uzmu oružje u ruke, regrutovanje bi moglo da podeli ukrajinsko društvo, koje je već umorno od rata.

Mnogi ukrajinski vojnici na frontu ili oni koji su se vratili nakon što su bili ranjeni kritikuju izbegavanje regrutacije, tvrdeći da ta praksa slabi ratne napore zemlje kako ruske snage napreduju.

Roman stoji ispred kafića u Kijevu i naslanja se na štaku. Otpušten je iz vojne službe nakon što mu je granata pogodila desnu nogu. Izrazio je svoje razočarenje kada je čuo priče o muškarcima koji se kriju ili pokušavaju da pobegnu iz zemlje.

"Razumem da su ljudi uplašeni, ali nam samo trebaju novi vojnici da nastavimo da se borimo", rekao je Roman. "Ko će zaštititi ovu zemlju ako mi ne budemo?"

(Kurir.rs/Index/Foto: Ilustracija/Preneo: A.N.)

Bonus video:

06:33

ŽESTOKA RASPRAVA U PROGRAMU UŽIVO! Stručnjaci OŠTRO UDARILI jedan na drugog povodom RATA U UKRAJINI: Nasilna regrutacija u Rusiji?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track