ORBAN TRAŽIO OD ZELENSKOG DA RAZMOTRI PREKID VATRE! Mađarski premijer zatražio primirje, lider Ukrajine IZNEO SVOJ STAV
Foto: AP

ORBAN TRAŽIO OD ZELENSKOG DA RAZMOTRI PREKID VATRE! Mađarski premijer zatražio primirje, lider Ukrajine IZNEO SVOJ STAV

Planeta -

Mađarski premijer Viktor Orban tražio je od ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da razmotri prekid vatre kako bi se ubrzao okončanje rata sa Rusijom, a takođe je rekao da želi veliki sporazum o saradnji sa Kijevom.

Orban, koji otvoreno kritikuje zapadne donacije vojne pomoći Ukrajini, razgovarao je sa Zelenskim tokom njegovog prvog putovanja u Kijev posle više od decenije.

U kratkoj zajedničkoj konferenciji nakon razgovora, Orban je rekao da ceni nastojanje Kijeva da promoviše viziju mira na međunarodnom samitu u maju u Švajcarskoj

"Zamolio sam predsednika da razmisli o tome da li bismo mogli da preokrenemo poredak i da ubrzamo mirovne pregovore tako što ćemo prvo postići prekid vatre", rekao je Orban.

"Prekid vatre bi dao šansu da se ubrzaju mirovni pregovori. Istražio sam ovu mogućnost sa predsednikom i zahvalan sam na njegovim iskrenim odgovorima i pregovorima."

Zelenski, koji je govorio pre Orbana, nije odgovorio na te komentare. Ukrajinski lider je izneo mogućnost širokog sporazuma o bilateralnoj saradnji između Ukrajine i Mađarske.

(Kurir.rs/Reuters/Preneo: A.N.)

Bonus video:

02:52

ORBAN PRAVI KOALCIJU ZEMALJA KOJE NE ŽELE RAT Stručnjaci analiziraju: Ušli smo u novu epohu, EU je zadesila duboka kriza

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track