"GLAVNI GRAD JE META BROJ 1" Šok na severu Evrope, članica NATO pravi liniju odbrane oko prestonice, strahuju od RUSKOG NAPADA
Foto: Juliane Sonntag / imago stock&people / Profimedia

neverica

"GLAVNI GRAD JE META BROJ 1" Šok na severu Evrope, članica NATO pravi liniju odbrane oko prestonice, strahuju od RUSKOG NAPADA

Planeta -

Vlasti glavnog grada Litvanije kupuju takozvane zmajeve zube i protivtenkovske ježeve kako bi zaštitili prestonicu od napada!

Valdas Benkunskas, gradonačelnik Viljnusa, navodi da gradske vlasti smatraju neophodnim da na prilazima gradu postave sredstva za sprečavanje kretanja vojnih vozila.

- Viljnus je glavni grad tako da je meta broj jedan - objasnio je Benkunskas razloge za takve mere.

Druga baltička država, Letonija, ranije je počela da gradi utvrđenja na granici sa Rusijom i Belorusijom. Letonci nameravaju da stvore lanac uporišta duž granice u roku od pet godina trošeći na to 303 miliona evra.

Plan podrazumeva da iskopaju protivtenkovski jarak i postave takozvane zmajeve zube na granici. Linija utvrđenja ne podrazumeva postavljanje minskih polja.

Komandant kopnenih snaga i bivši zamenik ministra nacionalne odbrane Poljske Valdemar Skržipčak rekao je nedavno da Poljska i Litvanija treba da izgrade utvrđenja i postave minska polja na granici sa Rusijom i Belorusijom kako bi se konačno izolovale od potencijalne agresije.

Ukrajina, podsetimo, nije uspela da izgradi barijeru od zmajevih zuba kako bi sprečila napad na Harkovsku oblast.

(Kurir.rs/Strana/Preneo Z.Ko)

Bonus video:

00:09

Atmosfera 30 minuta pred početak meča Srbija - Litvanija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track