UKRAJINCI NAPALI LUKU U RUSIJI! Eksplozije pre zore u Novorosijsku, Crnomorska flota se sklonila tu, POMORSKI DRONOVI je pronašli
Foto: PA-EFE/ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KREMLIN, Printscreen/Telegram, Shutterstock

KLJUČNA ZA MOSKVU

UKRAJINCI NAPALI LUKU U RUSIJI! Eksplozije pre zore u Novorosijsku, Crnomorska flota se sklonila tu, POMORSKI DRONOVI je pronašli

Planeta -

Andrej Kravčenko, gradonačelnik Novorosijska, jedne od najvećih ruskih luka na Crnom moru, saopštio je jutros da je grad napadnut pomorskim dronovima.

Kijev indipendent prenosi da je lokalno stanovništvo na ruskim Telegram kanalima objavljivalo da su čuli eksplozije oko tri sata ujutru.

Navodi se da Ukrajina nije zvanično komentarisala tvrdnje iz Rusije.

Novorosijsk je postao jedna od ključnih luka za rusku Crnomorsku flotu nakon više uspešnih ukrajinskih napada na njene pozicije na Krimu.

Ti udari su prisilili Moskvu da povuče veći deo pomorskih snaga sa poluostrva koje je Rusija pripojila 2014.

Rusija, Ukraijna, Crno more
foto: Shutterstock

Kravčenko je u 4.20 sati po lokalnom vremenu objavio da je napad okončan.

On je poručio da nema više opasnosti po stanovništvo Novorosijska, ali nije izneo nikakve podatke o mogućoj nastaloj šteti.

Ministarstvo odbrane Rusije je objavilo da su snage pod komandom Moskve uništile dva ukrajinska pomorska drona koja su išla na Novorosijsk.

Kijev indipendent podseća da je Ukrajina ranije izvela nekoliko uspešnih napada na luku u Novorosijsku, a najpoznatiji je onaj iz avgusta 2023. tokom kojeg je ruski ratni brod "Olenegorskij Gornjak" pretrpeo veliku štetu.

(Kurir.rs/The Kyiv Independent/Preveo i priredio: N. V.)

Bonus video:

02:05

VOJNI ANALITIČAR UŽIVO SA POLIGONA PEŠTER: Noviteti su nam ruski sistem REPELENT i dronovi kamikaze KOMARAC I OSICA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track