IZRAELSKA VOJSKA NA KORAK OD "FAZE C" Ako vlada što pre ispregovara primirje za Hamasom, sve će biti spremno za RAT SA HEZBOLAHOM
Foto: Shutterstock

MOGUĆ ŠIRI SUKOB U LIBANU

IZRAELSKA VOJSKA NA KORAK OD "FAZE C" Ako vlada što pre ispregovara primirje za Hamasom, sve će biti spremno za RAT SA HEZBOLAHOM

Planeta -

Izraelska vojska se sprema za fazno povlačenje iz Pojasa Gaze i tiho vrši pritisak na vladu da što pre ispregovara primirje sa Hamasom.

ABC njuz navodi da Izraelske odbrambene snage (IDF) rade na uklanjanju svih mogućih prepreka za delovanje njenih vojnika uoči onoga što zvaničnici smatraju da bi mogao da bude razarajući rat sa moćnom libanskom ekstremističkom organizacijom Hezbolah koja ima podršku Irana.

Izraelski zvaničnici zbog mogućnosti izbijanja tog rata smatraju da bi IDF trebalo da štedi i trupe i municiju, pošto Hezbolah ima na desetine hiljada boraca koje su obučavali vojni instruktori iz Teherana,

Mnogi od pripadnika Hezbolahovih trupa imaju ozbiljno borbeno iskustvo iz građanskog rata u Siriji, a tu su i desetine hiljada raketa i artiljerijskih projektila čije bi lansiranje moglo da preoptereti protivvazdušnu odbranu (PVO) Izraela.

Jedan od izraelskih zvaničnika kazao je američkoj televiziji da je IDF već uspeo da ostvari planirano u Pojasu Gaze, ako je je mera za to uništavanje kapaciteta koje je Hamas imao pre rata, uključujući tu bataljone sa sofisticiranom koordinacijom i komunikacijom, kao i uklanjanje Hamasa sa vlasti palestinskoj enklavi.

ABC njuz podseća da su mnogi izraelski zvaničnici, uključujući premijera Benjamina Netanjahua, već signalizovali da će IDF početi povlačenje iz Pojasa Gaze pošto ulazi u "Fazu C2 ovog rata.

Izrael, Izraelska vojska
foto: Shutterstock

Ova faza predviđa značajno smanje prisustva izraelskih trupa na tom području koje će se usredsrediti na ono što je jedan od zvaničnika opisao kao "borbu protiv Hamasovih žarišta i traganje za najvrednijim metama".

Prema statusnoj mapi Pojasa Gaze koju je izradio Izrael, a prikazuje borbene sposobnosti svih 24 bataljona koje je Hamas imao pre rata, zelenom bojom označen je još samo onaj u Rafi, što znači da je i dalje potpuno operativan, dok je drugi obeležen narandžastom bojom, što znači da je delimično operativan.

Prema navodima četvoro američkih i izraelskih zvaničnika, tokom razgovora na visokom nivou koje je Joav Galant, ministar odbrane Izraela, imao prošle nedelje u Vašingtonu sa Džejkom Salivenom, savetnikom za nacionalnu bezbednost Bele kuće i Lojdom Ostinom, ministrom odbrane SAD, raspravljano je o potencijalnom "danu posle" u Pojasu Gaze.

Palestina, Hezbolah, Hamas
foto: Shutterstock

Jedan od tih planova uključuje formiranje međunarodnog "borda direktora" koje su američki zvaničnici uporedili sa nekakvim upravnim odborom više nacija, ukljujučujući Ujedinjene Arapske Emirate (UAE), Egipat, a moguće i Jordan.

U tom slučaju bi Maroko poslao mirovne snage u palestinsku enklavu, a SAD bi zadržale opšti nadzor, komandu i kontrolu.

ABC njuz navodi da ovaj američki plan u arapskim zemljama nije dočekan baš uz oduševljenje.

(Kurir.rs/ABC News/Preveo i priredio: N. V.)

Bonus video:

01:20

NA SEVERU IZRAELA SE VODI RAT O KOM NIKO NE GOVORI! Olga Izrael Dojč direktno iz zemlje sukoba: Veći deo gradova je sravnjen!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track