"TOLIKA POLARIZACIJA DRUŠTVA LAKO DOVODI DO GRAĐANSKOG RATA" Stručnjaci o skandalu u Francuskoj: Ova slika se ne može oprostiti!
Foto: EPA / CAROLINE BLUMBERG, EPA / Olivier Hoslet

kurir televizija

"TOLIKA POLARIZACIJA DRUŠTVA LAKO DOVODI DO GRAĐANSKOG RATA" Stručnjaci o skandalu u Francuskoj: Ova slika se ne može oprostiti!

Planeta -

Kandidatkinja ekstremno desničarske stranke "Nacionalno okupljanje" na severozapadu Francuske Lidivin Daudi odlučila je da povuče kandidaturu za drugi krug parlamentarnih izbora posle objavljivanje njene fotografije sa kapom nacističke vojske.

Javnost je bila blago rečeno potpuno šokirana fotografijom kandidatkinje iz redova Marin le Pen. Sporna fotografija svedoči o periodu kada je Lidivin Daudi nosila podoficirsku kapu vazduhoplovstva Trećeg Rajha sa kukastim krstom.

Francuska
foto: Adrien Fillon / AFP / Profimedia, Shutterstock

Gosti "Redakcije" koji su diskutovali o situaciji u Francuskoj, ali i Evropi, bili su Marko Lakić, novinar Politike i Emil Zoronjić, predsednik upravnog odbora Omladinske mreže Srbije.

Lakić je prokomentarisao odluku Lidvin Daudi da povuče kandidaturu:

- Šta je mogla drugo da uradi. Ne znam odakle ova fotografija u ovom trenutku, možda je smatrala da je to interesantno, a možda je nastalo kao šala, a sada je to nešto što ne može da se oprosti. Oni koji su protiv njih, dakle druga opcija, uradiće sve da iskopaju nešto protiv njih. Sasvim je korektno da neko, ko je uhvaćen u takvoj situaciji, snosi odgovornost. Jedino je problem što dolazi u ime desnice. Francuska desnice je ona bela Francuska koja je netrepeljiva prema svim onim kolonijalnim ratovima, povlačenjem iz Alžira. Le Pen je u svojim izjavama bila nastrojena Srbiji, ona izjava o Kosovu, možda ona neguje te tradicije. Francuska desnica uvek dobija u prvom krugu, a u drugom gubi, i tako u krug, svi će se ujediniti protiv njih. Svi "obojeni" Francuzi, kao recimo iz Alžira, će sigurno glasati protiv nje.

Zoronjić je pričao o politici i polarizaciji društva u Fracunskoj:

02:54

TOLIKA POLARIZACIJA DRUŠTVA LAKO DOVODI DO GRAĐANSKOG RATA Stručnjaci o skandalu u Francuskoj: Ova slika se ne može oprostiti!

- Mene čudi kada nema demonstracija u Francuskoj, nije to ništa novo, a nije Makron otkrio toplu vodu. Jeste problem što su jedni radikalno levi, a drugi desni, slična situacija kao u Americi. Gde god da je društvo u tolikoj meri polarizovano, građanski rat je maltene na ivici. Međutim, nije realno da će u ovom trenutku bilo ko ratovati tamo zbog Makrona ili le Pen. Ipak, pre svega, hoće da stave lične interese pre svega. U ovom trenutku, iako je polarizovano društvo, nema tu baš građanskog rata, ima drugih stvari o kojim Makron možda ne priča, ali vidimo da le Pen koriguje svoje stavove, pokušava da privuče ljude koji i nisu totalno desni, kao što je pričala o Ukrajini, htela je da privuče i te glasove, svesna je i ona svega.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs

Bonus video:

01:14

SPRSKI NOVINAR UŽIVO IZ PARIZA: Francuska poslala JAKE SPECIJALNE SNAGE, Makron opet pozvao na sastanak pod nazivom HITNO!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track