ON BI PRITISNUO CRVENO NUKLEARNO DUGME, A BIĆE NOVI PREMIJER? Laburisti Kira Starmera favoriti na britanskim izborima

SUTRA GLASANJE

ON BI PRITISNUO CRVENO NUKLEARNO DUGME, A BIĆE NOVI PREMIJER? Laburisti Kira Starmera favoriti na britanskim izborima

Planeta -

U Ujedinjenom Kraljevstvu se sutra održavaju parlamentarni izbori koje je premijer Riši Sunak raspisao pre vremena, a na kojima se očekuje pravi debakl njegove Konzervativne partije i kraj vlasti torijevaca posle punih 14 godina.

AP navodi da ankete ukazuju da će vladajuća britanska stranka biti kažnjena zbog neispunjenih obećanja koja su ranije davali biračima.

Konzervativci su vlast preuzeli u proleće 2010. u vreme globalne finansijske krize i vodili zemlju skoro deceniju i po.

U poslednjim istraživanjima javnog mnjenja objavljivanim pred sutrašnje glasanje opoziciona Laburistička partija ubedljivo vodi ispred torijevaca nakon što se tokom kampanje fuokusirala na poruku da će naciji doneti promenu.

Lider stranke tradicionalno leve orijentacije je ser Kir Starmer, koji će po svemu sudeći postati britanski premijer i novi stanovnik Dauning strita broj 10.

Za razliku od Džeremija Korbina, nekadašnjeg vođe laburista koji je tvrdio da kao predsednik vlade ne bi koristio nuklearno oružje kojim raspolaže London, Starrmer je tokom ove predizborne kampanje jasno stavio do znanja da je spreman da pritisne crveno dugne kako bi zaštitio Ujedinjeno Kraljevstvo.

Kir Starmer, lider Laburističke partije
Kir Starmer, lider Laburističke partijefoto: PA Images Alamy Alamy Profimedia

Starmer je poručio britanski program nuklearnog odvraćanja potencijalnog napadača od "životne važnosti" za odbranu zemlje i da bi bio spreman da upotrebi atomski arsenal.

- Jasno je da niko ko planira da postane (britanski) premijer ne bi naveo okolnosti u kojem bi nuklearno oružje bilo korišćeno. To bi bilo neodgovorno. To je deo naše odbrane koji je od životne važnosti. Tako da bismo naravno buili spremni da ga upotrebimo - poručio je Starmer prošlog meseca.

Keir Starmer, Crveno Dugme
foto: MAURIZIO GAMBARINI / AFP / Profimedia

Skaj njuz je tada preneo da lider laburista nije ni nakon insistiranja novinara hteo da kaže kada bi upotrebio nuklearno oružje.

Prema anketama, Starmerovi laburisti imaju prednost od oko 20 odsto u odnosu na konzervativce premijera Sunaka, koji su bili na vlasti u periodu izlaska Velike Britanije iz Evropske unije i pandemije koronavirusa, pri čemu je javnost oštro kritikovala način na koji su se torijevci nosili sa tom krizom.

- Jasno je da postoji široko rasprostranjeno i veoma duboko nezadovoljstvo konzervativcima. Nezadovoljstvo zbog troškova života, ali takođe mislim da su tu i skandali - rekla je Ursula Haket, politička analitičarka na Rojal Holovej univerzitetu u Londonu, za Asošijeted pres.

Keir Starmer, Britanska Zastava
foto: Amer Ghazzal Shutterstock Editorial Profimedia

Boris Džonson, koji je podneo ostavku prošle godine nakon niza skandala, uključujući kršenje pravila o karantinu tokom pandemije koronavirusa, bio je jedan od pet konzervativnih premijera u proteklih osam turbulentnih godina.

Analitičari kažu da se još uvek aktuelni premijer Sunak trudi da se reši te negativne slike usred novih istraga britanske komisije za kockanje o članovima Konzervativne partije koji su se kladili kada će prevremeni izbori biti raspisani.

Riši Sunak
Riši Sunakfoto: AP Henry Nicholls

Poseban problem za konzervativce predstavlja nova desničarska stranka Reformisati Ujedinjeno Kraljevstvo Najdžela Faraža koja preuzima birače torijevcima na osnovu kritika na račun rukovodstva konzervativaca zbog neuspeha u kontrolisanju imigracije.

Najdžel Faraž
Najdžel Faražfoto: Youtube/ Liarpoliticians

Glasači će birati svih 650 članova donjeg doma parlamenta, po jednog u svakoj od 650 izbornih jedinica. U svakoj izbornoj jedinici pobeđuje kandidat koji osvoji prvo mesto, bez obzira na procenat dobijenih glasova.

Globalni izazovi za buduću vladu

Glas Amerike ocenjuje da će se naredna britanska vlada suočiti sa zastrašujućom listom globalnih izazova:

  • Postoji neizvesnost u vezi sa budućom vojnom pomoći Zapada Ukrajini, dok se Kijev bori da povrati teritoriju izgubljenu tokom invazije ruskih snaga.
  • Usred ogromnog broja poginulih u Gazi, članovi Laburističke partije zahtevaju da Starmer bude kritičniji prema postupcima izraelske vlade. Starmer je rekao da želi da prizna palestinsku državu kao deo šireg mirovnog procesa.
  • Kina nastavlja da predstavlja ekonomski i geopolitički izazov za Zapad, ali analitičari smatraju da britanski saveznici ne bi trebalo da očekuju dramatičnu promenu spoljne politike na tom polju.

Lider Škotske nacionalne partije obećao otvaranje pregovora o nezavisnosti sa Londonom

Škotska nacionalna partija, koju vodi 60-godišnji Džon Svini, treći lider te stranke za nešto više od godinu dana, obećao je otvaranje pregovora o nezavisnosti Škotske sa vladom u Londonu ako osvoji većinu u tom delu Velike Britanije. Stranka se takođe zalaže za ponovno pridruživanje Evropskoj uniji i jedinstvenom evropskom tržištu i za veće finansiranje javnog zdravstva.

(Kurir.rs/AP/Sky News/Glas Amerike/Preveo i priredio: N. V.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track