RUSIJA SUSPENDOVALA UČEŠĆE U PARLAMENTARNOJ SKUPŠTINI OEBS! Gornji dom odlučio: Svaki pokušaj izmene smatraće se ništavnim
Foto: EPA

jednoglasno

RUSIJA SUSPENDOVALA UČEŠĆE U PARLAMENTARNOJ SKUPŠTINI OEBS! Gornji dom odlučio: Svaki pokušaj izmene smatraće se ništavnim

Planeta -

Gornji dom parlamenta Rusije danas je na plenarnoj sednici jednoglasno usvojio odluku o suspenziji učešća ruske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), kao i plaćanje doprinosa tom telu.

"Ruski senatori i poslanici Državne dume smatraju razumnim i opravdanim suspendovanje učešća delegacije Ruske federalne skupštine u PS OEBS-a i uplate doprinosa u budžet PS OEBS-a. Tokom trajanja suspenzije, svaki pokušaj izmene poslovnika o radu Skupštine sa ciljem da se nanese šteta ruskoj delegaciji smatraće se pravno ništavnim", navodi se u dokumentu, prenosi ruska agencija TASS.

"Senatori i poslanici takođe navode da je rukovodstvo Parlamentarne skupštine OEBS-a i njeni članovi ignorisali ponovljene apele za povratak ravnopravnom međuparlamentarnom dijalogu", navodi se.

"Međutim umesto toga priopriteti rukovodstva Parlamentarne skupštine OEBS pokazuju da se ta platforma koristi kao politizovano oruđe za ciljanu implementaciju antiruskog kursa, uključujući namerno iskrivljavanje dogadjaja u Ukrajini", navodi se u dokumentu koji prenosi ruska novinska agencija.

Rusija je sa druge strane izrazila spremnost da se vrati u PA OEBS ukoliko "njeno rukovodstvo i jedan broj zemalja članica preispitaju svoje rusofobične i diskriminatorske pristupe rešavanju gorućih problema evropske bezbednosti".

(Kurir.rs/Beta/Foto: Ilustracija)

Bonus video:

02:52

OVO JE RAZLOG MOGUĆEG PRIJEMA TZV. KOSOVA U SAVET EVROPE! Bivša ambasadorka u OEBS: Uzeti u obzir aktuelni geopolitički trenutak

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track