BITKA ZA ČASIV JAR NA SAMOM VRHUNCU! Rusi zadali BRUTALAN UDARAC Ukrajincima: Vojska zauzela prvi kvart, stiglo hitno saopštenje
Foto: Shutterstock, Printscreen/Telegram

Časiv Jar je na desetak kilometara od Bahmuta

BITKA ZA ČASIV JAR NA SAMOM VRHUNCU! Rusi zadali BRUTALAN UDARAC Ukrajincima: Vojska zauzela prvi kvart, stiglo hitno saopštenje

Planeta -

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je vojska zauzela prvi kvart u Časiv Jaru, strateškom gradu na istoku Ukrajine koji Moskva nastoji da zauzme da bi olakšala svoj prodor na toj teritoriji.

Ruske trupe su "oslobodile kvart Novi" u Časiv Jaru, u oblasti Donjeck, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Nije jasno rečeno da li su ruski vojnici uspeli da pređu kanal koji deli deo tog kvarta na periferiji od ostatka grada. Časiv Jar se nalazi na uzvišenju i predstavlja "vrata" ka velikim rudarskim gradovima Donbasa, pre svega Kramatorska, važnog mesta koje je i dalje pod ukrajinskom kontrolom u toj oblasti.

Ukrajina je poslednjih nedelja priznala da je situacija teška za njene trupe i poslala je pojačanja u to mesto. Na Telegramu je ukrajinski sajt za analizu ratišta (DeepState), blizak ukrajinskoj vojsci, tvrdio da je taj kvart Časiv Jara potpuno sravnjen sa zemljom i da bi uporna nastojanja da se zadrži samo dovela do nepotrebnih gubitaka.

"Povlačenje iz tog kvarta je prema tome logična, mada teška odluka", piše na sajtu.

Časiv Jar je na desetak kilometara od Bahmuta, koji je ruska vojska zauzela u maju 2023. godine posle posebno teške i razorne borbe.

Od jeseni 2023. godine Rusija je preuzela inicijativu na frontu, od Ukrajine koja ima manjak vojnika i municije. Ruske snage mesecima zauzimaju deo po deo terena, mada ne uspevaju da probiju ukrajinske linije i ostvare pobedu, piše Frans pres.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Ilustracija)

Bonus video:

02:36

UKRAJINCI IDU SISTEMOM NAPAD JE NAJBOJA ODBRANA! Miletić: Bitka za Bahmut je za njih važna posebno iz DVA RAZLOGA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track