KLJUČNI BAJDENOV SARADNIK TVRDI: "On razmišlja da se povuče iz izborne trke!" Oglasila se i Bela kuća
Foto: PA Will Lanzoni Cnn Photos

neverovatno

KLJUČNI BAJDENOV SARADNIK TVRDI: "On razmišlja da se povuče iz izborne trke!" Oglasila se i Bela kuća

Planeta -

Predsednik Amerike Džo Bajden je rekao ključnom savezniku da zna da možda neće moći da spase svoju kandidaturu ako narednih dana ne bude mogao da ubedi javnost da je spreman za taj posao nakon katastrofalne prošlonedeljne debate.

Predsednik, za koga je saveznik naglasio da je još uvek u borbi za reizbor, razume da njegovih narednih nekoliko nastupa pred praznični vikend — uključujući intervju zakazan za petak sa Džordžom Stefanopulosom iz ABC Njuza i kampanja u Pensilvaniji i Viskonsinu — moraju proći dobro.

"On zna da ako bude imao još dva takva nastupa, mi smo na drugom mestu do kraja vikenda" rekao je saveznik, misleći na nefokusiran nastup Džo Bajdena u debati.

Džo Bajden, debata, SAD
foto: AP Gerald Herbert

Bajedenov saradnik je pristao da govori pod uslovom da ostane anoniman. Nakon što je članak objavljen, Endrju Bejts, portparol Bele kuće, rekao je da je to „apsolutna laž“.

Tramp u prednosti posle debate

"Razgovor je prvi nagoveštaj da predsednik ozbiljno razmišlja da li može da se oporavi posle razornog nastupa na debatnoj sceni u Atlanti u četvrtak. Sve je veća zabrinutost oko njegove održivosti kao kandidata i da li bi mogao da bude predsednik još četiri godine" naveo je anonimni saradnik.

Glavni savetnik Bajdena, koji je takođe govorio pod uslovom anonimnosti, rekao je da je predsednik "veoma svestan političkog izazova sa kojim se suočava".

Nakon objave u novinama, portparol Bele kuće napisao je na društvenoj mreži: "Ta je tvrdnja apsolutna laž".

Zvaničnici kampanje su nervozno posmatrali ankete, uviđajući da bi loši brojevi mogli da podstaknu krizu. Anketa CBS Nevs-a u sredu pokazala je da je bivši predsednik Donald Tramp ispred Bajdena od debate sa 50% prema 48% na nacionalnom nivou i 51% prema 48% u državama.

Sastanak u Beloj kući

Džo Bajden ima sastanak sa demokratskim guvernerima u Beloj kući zakazan za sredu uveče. On je otvoren za mogućnost da nastavi sa debatnim nastupom — i vrati fokus na svog izazivača Trampa.

debata, SAD, Donald Tramp
foto: AP Gerald Herbert

Nekoliko saveznika gospodina Bajdena, koji se družio sa porodicom i savetnicima od debate u četvrtak, podvukli su da je predsednik još uvek u borbi za svoj politički život i da ovaj trenutak u velikoj meri vidi kao šansu da se vrati, kao što je to činio mnogo puta tokom svoje poluvekovne karijere.

Ali on je takođe jasan, rekli su, o njegovoj teškoj borbi da ubedi birače, donatore i političku klasu da je njegov nastup u debati bio anomalija.

(Kurir.rs/Blic/Preneo: A.N.)

Bonus video:

05:05

TREĆI SVETSKI RAT ILI KRAJ AMERIČKE DEMOKRATIJE?! Jelača iz Njujorka analizirao prvu debatu: BAJDEN I TRAMP SU VELIKI GUBITNICI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track