BAJDEN POSTAJE OZBILJAN PROBLEM ZA DEMOKRATE: Ima još jednu šansu da ubedi naciju da može da bude predsednik
Foto: AP Gerald Herbert

ANALIZA

BAJDEN POSTAJE OZBILJAN PROBLEM ZA DEMOKRATE: Ima još jednu šansu da ubedi naciju da može da bude predsednik

Planeta -

Pošto je predstavnik demokrata iz Teksasa Lojd Dodžet u utorak postao prvi poslanik koji je zahtevao od Džozefa Bajdena da odstupi od predsedničke kandidature, najviši stranački funkcioneri sada traže više detalja o Bajdenovom zdravlju, dok se zabrinutost koja se pojavila nakon debate sa Donaldom Trampom pretvara u sve stvarniju pretnju.

Određeni političari iz demokratske stranke smatraju da Bajden mora da učini mnogo više kako bi zaustavio paniku zbog svog nastupa u debati, zbog čega je on pristao na intervju za ABC, kako bi dokazao da može da bude predsednik još četiri godine.

Izgleda da se svaki napor koji Bajden i njegovi predizborni timovi ulože da reše problem završi tako što ga na kraju pogoršaju. Bajden se, na primer, u utorak uveče našalio s donatorima da je „skoro zaspao na sceni“ na debati s Trampom nakon dva iscrpljujuća putovanja u Evropu prošlog meseca, što je čudan način da se suprostavi tvrdnjama da više nije sposoban da odgovori na zahteve novog mandata, piše CNN.

Džo Bajden
foto: AP/Paul Sancya

Panika se širi

Posledice debate dovele su do još jednog zaokreta u kampanji u kojoj se nalaze predsednički kandidati, od kojih je jedan osuđen za krivično delo, a drugi aktuelni predsednik kao najstariji u istoriji. Debata je kristalisala mnoge strahove demokrata o Bajdenovim mogućnostima na izborima i donekle opravdala višemesečne tvrdnje Trampa da je njegov rival „slab“.

Sekretarka za štampu Bele kuće Karin Žan-Pjer je rekla da Bajden nije uzimao lekove iako je bio prehlađen tokom debate, ali da se sada oseća bolje. Zbog učinka na debati, jedan deo javnosti poziva Bajdena da se povuče, kako bi stranka mogla da izabere drugog kandidata. Konačan ishod panike oko Bajdenovog učinka sada nije moguće jasno predvideti, ali svakako je to izuzetno ranjiva pozicija za predsednika koji traži drugi mandat.

Demokratski senator Piter Velš iz Vermonta rekao je da su veliko pitanje u debati bile godine kandidata.

„Veliko pitanje u toj debati bilo je pitanje starosti. Ishod debate je da je to pitanje o starosti intenzivirano. Egzistencijalno pitanje sa kojim se suočava Demokratska stranka je kako sprečiti Trampa da bude predsednik”, rekao je Velš.

Džo Bajden, debata, SAD, Donald Tramp
foto: AP Gerald Herbert

Test posle debate

U novom pokušaju da smiri zabrinutost javnosti, Bajden će dati intervju Džordžu Stefanopulosu iz ABC Njuza u petak, što se sada predstavlja kao još kritičniji test nakon debate. On će se takođe sastati s demokratskim guvernerima u Vašingtonu. Jedan od njih je i Endi Bešir iz Kentakija.

„Džo Bajden je naš kandidat, i na kraju će ta odluka da li da nastavi ili ne, pasti na njega i njegovu porodicu”, rekao je Bešir, koji se spominje kao potencijalni kandidat ako Bajden odustane.

Bivša predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi iznela je svoje komentare rekavši da je Biden sjajan predsednik i da bi Tramp predstavljao ozbiljnu pretnju vladavini prava.

Donald Tramp, Džo Bajden, debata, SAD
foto: PA Will Lanzoni Cnn Photos

Loš dan ili opasnost?

Bajdenova politička pozicija pogoršala se u utorak, kada je predstavnik iz Ilinoisa Majk Kvigli rekao za CNN da predsednik mora da shvati da će njegova odluka o tome hoće li ostati u trci odjekivati u godinama koje dolaze.

Nekoliko sati kasnije, Dodžet je postao prvi demokratski poslanik koji je pozvao Bajdena da odustane od stranačke nominacije.

U međuvremenu, nova anketa CNN/SSRS-a pokazala je da tri četvrtine Amerikanaca veruje da bi demokrate imale veće šanse za pobedu nad Trampom sa kandidatom koji nije Bajden. Čak je i nepopularna potpredsednica Kamala Haris u anketama prošla bolje od Bajdena.

Još jedan opasan znak za Bajdena je to što uprkos njegovom insistiranju da ostane u trci, neke demokrate počinju da odgovaraju na pitanja kako bi izgledao scenario u kom on više nije kandidat, uprkos izuzetnim logističkim izazovima koje bi takva odluka donela pred veliku konvenciju demokrata u avgustu.

Kurir.rs/CNN/Preneo: P. P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track