UMRO ROLAN DIMA, FRANCUSKI DIPLOMATA NAKLONJEN SRBIMA Govorio da je Jugoslaviju trebalo rešiti u miru, ovo je kazao o MILOŠEVIĆU
Foto: Luc Nobout / Zuma Press / Profimedia

ODLAZAK MITERANOVOG ŠEFA DIPLOMATIJE U 101. GODINI

UMRO ROLAN DIMA, FRANCUSKI DIPLOMATA NAKLONJEN SRBIMA Govorio da je Jugoslaviju trebalo rešiti u miru, ovo je kazao o MILOŠEVIĆU

Planeta -

Rolan Dima, francuski političar koji je bio blizak saveznik bivšeg predsednika Fransoa Miterana i služio u socijalističkim vladama tokom 1980-ih i 1990-ih, uglavnom kao šef diplomatije, preminuo je u 101. godini.

To je juče potvrdila njegova porodica za AFP i druge francuske medije.

Dima je bio ministar spoljnih poslova Francuske između 1984. i 1986, a zatim ponovo između 1988. i 1993. godine, navodi Frans24.

Tokom drugog mandata na mestu šefa francuske diplomatije Dima je pregovarao sa Slobodanom Miloševićem, koga je opisivao kao tvrdog pregovarača. Više puta je isticao svoju veliku naklonost prema Srbima, kao i da mu je teško palo što je na kraju morao, između ostalih, da stavi i svoj potpis na raspad SFRJ. U više navrata isticao je da nije mogao protiv Nemačke, koja je bila za rasturanje Jugoslavije.

"Istina je da su Nemci pomagali nezavisnost Hrvatske. Helmut Kol je zapravo tu bio glavni. Ne Genšer, već Kol. Bio je naklonjen Hrvatskoj zbog svojih izbora u Bavarskoj gde mu trebala većina. Katolička Bavarska je naginjala na stranu Hrvatske, a mi smo hteli zajedničku evropsku politiku", rekao je svojevremeno Dima za Politiku.

"'Hajde da se dogovorimo da nezavisnost svih republika SFRJ proglasimo istog trenutka', sinulo je tada Genšeru. 'Bože sačuvaj', rekao je Kol. 'Hrvatska će biti prva. Pre Božića.' Ja sam mu to jako zamerio. Hrvatska je proglašena nezavisnom, ali uz veliku pomoć Katoličke crkve i hrvatskih biskupa", rekao je Dima.

"Nemoguće je bilo održati Jugoslaviju, ali je to trebalo rešiti u miru. Zato smo i zvali Miloševića da se sa njim priča, jer je bio jako tvrd u pregovorima. Širak je ipak vodio drugu politiku. Šakom o sto. Idemo u rat ako nas ne slušaju. I desilo se šta se desilo", zaključio je on.

Nakon vremena u vladi, Dima je predsedavao Ustavnim savetom Francuske između 1995. i 1999. godine.

"Bio je lik iz romana. Kao advokat, bio je oličenje talenta i skromnosti. Kada biste ga sreli, nešto biste naučili", rekao je njegov kolega advokat Marsel Sekaldi za AFP.

Rolan Dima
Rolan Dimafoto: Luc Nobout / Zuma Press / Profimedia

Dima je bio sin heroja francuskog Pokreta otpora kojeg je ubio Gestapo tokom Drugog svetskog rata. Žak Atali, bivši Miteranov savetnik, ispričao je da je čak i "nakon što je video svog oca kako ga ubijaju nacisti, postao veliki akter u francusko-nemačkim odnosima."

Ministar pravde Erik Dipon-Moreti na platformi X pozdravio je čoveka kojeg je opisao kao "velikog advokata, zatim glavnog političara, a konačno i predsednika Ustavnog saveta."

Ljubav prema luksuznim poklonima i lepim ženama

Tokom svoje duge i slavne pravne karijere, Dima je izgradio reputaciju elokventnog govornika, šarmantnog advokata - ali takođe, kao i njegov stari prijatelj Miteran, nepopravljivog zavodnika.

"Dima je bio zavodnik koji je voleo manevrisanje, žene i novac do neviđenih granica", napisao je vodeći list Le Monde.

"Takođe je imao suptilnu inteligenciju i neodoljive socijalne veštine, korisne za izvlačenje iz nevolja u koje su ga uvodile njegove spletke."

Njegova slabost prema ženama bila je ta koja je dovela do njegovog pada, sa suđenjem protiv njega na osnovu dokaza koje je obezbedila bivša ljubavnica, Kristin Deviers-Zonkur, koja je tvrdila da je plaćana milionima dolara da bi uticala na njega.

Sa predstojećim sudskim postupkom, Dima je bio primoran da napusti prestižnu poziciju na čelu Ustavnog saveta 2000. godine, a taj potez je opisao kao "srceparajući."

Godine 2001, osuđen je na šest meseci zatvora i kažnjen sa 150.000 evra zbog primanja poklona ilegalno plaćenih od strane bivše državne naftne kompanije Elf, pre nego što je oslobođen u žalbenom postupku.

Roland Dima
foto: Luc Nobout / Zuma Press / Profimedia

Ali nije uspeo da izbegne presudu za prevaru zbog nezakonite prodaje umetničkih dela švajcarskog vajara Alberta Đakometija, za šta je dobio uslovnu zatvorsku kaznu od jedne godine i kaznu od 150.000 evra.

Kao izvršitelj testamenta udovice Đakometija, Dima je proglašen krivim za zaveru sa vodećim aukcionarom umetničkih dela Žakom Tajanom tokom prodaje 14 skulptura i četiri slike 1994. godine.

Prijateljstvo sa Miteranom

Dimino prijateljstvo i politička bliskost sa Miteranom učvrstili su se nakon Drugog svetskog rata, i bio je verni član unutrašnjeg kruga koji je Miteran doveo sa sobom kada je izabran za predsednika u maju 1981. godine.

"Pamtiću ga kao lika iz romana čije su romantične avanture, kao i neki nestašluci, izazvali mnogo priče, ali koji je takođe bio hrabar član Pokreta otpora koji je pokazao izuzetnu lojalnost prema Miteranu", rekao je Žan Glavani, šef Instituta Fransoa Miteran, za AFP.

Fransoa Miteran
Fransoa Miteranfoto: Profimedia

Dima je bio pohvaljen za svoj doprinos stvaranju ujedinjene Evrope, blisko sarađujući sa nemačkim kolegom Hans-Ditrihom Genšerom, i kao diskretan, ali efikasan branilac francuskih stavova tokom prvog Zalivskog rata.

Advokat za Pikasa i Gbaga

Kao borac Pokreta otpora poput svog oca, Dima je rođen u Limožu, u centralnoj Francuskoj, 23. avgusta 1922. godine.

Jednom je želeo da postane operski pevač, ali nakon studija koje su obuhvatale pravo, jezike, političke nauke i ekonomiju - i nakon kratkog perioda u regionalnom novinarstvu - pridružio se Pariskoj advokatskoj komori 1950. godine.

Njegovi klijenti, pored Miterana, uključivali su i vodeće umetnike poput Anrija Matisa i Pabla Pikasa.

Godine 2011, Dima je šokirao pristajući da bude u pravnom timu bivšeg predsednika Obale Slonovače, Lorana Gbaga, koji je uhapšen nakon što je odbio da se povuče posle spornih predsedničkih izbora 2010. godine.

U februaru 2015, izazvao je negodovanje kada je sugerisao da premijer Manuel Vals verovatno deluje pod jevrejskim "uticajem".

Dima je imao troje dece. Napisao je nekoliko knjiga o istoriji, pravnoj profesiji i književnoj i umetničkoj svojini.

(Kurir.rs/Telegraf/Preneo: N. V.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track