TRAMPOV PLAN ZA NATO I UKRAJINU: Ako opet osvoji vlast u Americi VELIKE PROMENE za Alijansu u Evropi, počeli razgovori sa PUTINOM
Foto: AP/Paul Sancya, AP/Mikhail Metzel, AP/Doug Mills, Shutterstock

POLITIKO SAZNAJE OD STRUČNJAKA I ANALITIČARA

TRAMPOV PLAN ZA NATO I UKRAJINU: Ako opet osvoji vlast u Americi VELIKE PROMENE za Alijansu u Evropi, počeli razgovori sa PUTINOM

Planeta -

Donald Tramp, bivši američki predsednik i republikanski kandidat na novembarskim izborima, više puta je pretio da će SAD napustiti NATO, ali Politiko navodi da brojni njegovi bivši saradnici smatraju da on to neće neizostavno i učiniti ako se vrati u Belu kuću.

Ali, to ne znači da NATO sa Trumpom na čelu Amerike neće doživeti ogromne promene.

Ova tema je ponovo postala aktuelna nakon katastrofalno lošeg nastupa demokratskog predsednika Džoa Bajdena u prošlonedeljnoj TV debati nakon koje je jasno da je Tramp favorit za predsednika.

U zamenu za nastavak učestvovanja SAD u NATO Tramp ne samo da bi očekivao da evropske zemlje drastično povećaju izdatke na odbranu, što je i bila njegova glavna pritužba dok je bio predsednik, nego bi takođe preduzeo ono što je stručnjak za odbranu Dan Koldvel, čovek upoznat sa načinima razmišljanja Trampovog savetodavnog kruga za nacionalnu bezbednost, za Politico opisao kao "radikalnu preorijentaciju" NATO.

- Više zapravo nemamo izbora - rekao je Koldvel, navodeći rastući dug SAD, slabo regrutovanje vojnika i odbrambenu industrijsku bazu koja ne može da drži korak s izazovima iz Rusije i Kine.

Niko iz Trumpovog izbornoh štaba nije komentarisao ove teze niti je Tramp objasnio svoj plan vezan za NATO.

Donald Tramp
foto: AP Seth Wenig

Ali, brojni analitičari i stručnjaci upoznati sa situacijom u razgovoru za Politiko govorili su o ovome.

Prema tim zvaničnicima, Amerika bi zadržala svoj nuklearni kišobran nad Evropom tokom drugog Trampovog mandata održavanjem svojih vazduhoplovnih snaga i baza u Nemačkoj, Engleskoj i Turskoj, kao i svojih pomorskih snaga.

U međuvremenu bi najveći deo pešadije, oklopnih jedinica, logistike i artiljerije prešao iz američkih u evropske ruke.

Delovi ovog plana predstavljeni su u članku koji je u februaru 2023. objavio Trampov Centar za obnovu Amerike, ali u mesecima nakon toga pojavio se detaljniji konsenzus među Trumpovim pristalicama o nacrtu novog koncepta za NATO.

Promena koju predviđaju uključivala bi, po Koldvelu, "značajno smanjenje američke bezbednosne uloge".

On je donedavno bio viši savetnik Rasela Vota, bivšeg visokog zvaničnika Trampove administracije, koji je u maju ove godine menovan za političkog direktora Nacionalne konvencije Republikanske partije i za kojeg se očekuje da će igrati bitnu ulogu u drugoj Trampovoj administraciji.

NATO
foto: Youtube/Make It/NATO

Drugi deo Trampovog plana je "dvoslojni NATO sistem".

Ta ideja, koju je prvi predložio jedan visoki bivši zvaničnik Trampove administracije, penzionisani general-pukovnik Kit Kelog, znači da zemlje članice koje ne budu trošile dva posto BDP na odbranu "ne bi uživale bezbednosno jemstvo SAD".

Trump je dosad jasno kritikovao članice NATO koje ne izdvajaju dogovorenih dva posto BDP na odbranu.

Nedavno je i jasno dao da se nasluti da takve zemlje ne bi branio od napada Rusije.

Ukrajina, poljski avioni
foto: Losevsky Pavel / Alamy / Alamy / Profimedia, Shutterstock, AP Czarek Sokolowski

Tramp takođe ima plan za brzo rešenje ukrajinskog sukoba.

Iako detalji nisu poznati, dvojica sagovornika Politika bliska Trampu sugerišu da je došlo do razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o tome koliko ukrajinske teritorije Moskva može da zadrži.

Takođe, razmišlja se i o dogovoru da se NATO neće širiti prema istoku, posebno na područje Ukrajine i Gruzije.

(Kurir.rs/Index/Politico/Preneo: N.V.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track