ATENTAT NA ROBERTA FICA PREKVALIFIKOVAN U TERORISTIČKI NAPAD! Državni tužilac Slovačke otkrio KOLIKA KAZNA preti Juraju Cintuli
Foto: KENZO TRIBOUILLARD / AFP / Profimedia

promena

ATENTAT NA ROBERTA FICA PREKVALIFIKOVAN U TERORISTIČKI NAPAD! Državni tužilac Slovačke otkrio KOLIKA KAZNA preti Juraju Cintuli

Planeta -

Pokušaj ubistva slovačkog premijera Roberta Fica prekvalifikovan je u teroristički napad, a do sada se vodio kao pokušaj ubistva s predumišljajem. Promenu pravne kvalifikacije dela saopštio je državni tužilac Maroš Žilinka, koji je tu mogućnost pomenuo nedugo posle napada na premijera u maju.

Na Fica je pucao 71-godišnji Juraj Cintula, a ubrzo nakon zločina je uhapšen. Krivični zakon predviđa doživotni zatvor za teroristički napad. Za pokušaj ubistva s predumišljajem, atentatoru je pretila kazna od 25 godina zatvora ili doživotni zatvor. Ni Žilinka ni tužilaštvo nisu komentarisali promenu pravne kvalifikacije napada na Fica.

"U krivičnom predmetu okrivljenog J.C. za pokušaj posebno teškog krivičnog dela ubistva sa predumišljajem optuženi je obavešten o promeni pravne kvalifikacije dela za koje je optužen", naveo je Žilinka na Fejsbuku, piše Denik.

"Na osnovu dobijenih dokaza, krivično delo će dalje biti pravno kvalifikovano kao posebno teško krivično delo terorističkog napada."

U Slovačkoj se krivično delo terorističkog napada, između ostalog, kvalifikuje kao napad na život i zdravlje lica sa namerom da se ošteti ustavni sistem ili odbrambena sposobnost države.

(Kurir.rs/Dennik/Preneo: A.N.)

Bonus video:

04:51

IZGLEDA KAO DA SU GA PREDALI NA TACNI! Pukovnik u penziji otkrio BROJNE PROPUSTE obezbeđenja Roberta Fica: ZAKAZALI SU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track