STARMER SPREMAN DA VLADA, SUNAK UPOZORAVA, A FARAŽ "DOBIO BATINE": Britanci biraju novu vlast, laburisti pred ogromnom pobedom
Foto: Claudia Greco / AFP / Profimedia, Elliott Franks / Eyevine / Profimedia, PA Images Alamy Alamy Profimedia

OČEKUJE SE REKORDNA PARLAMENTARNA VEĆINA

STARMER SPREMAN DA VLADA, SUNAK UPOZORAVA, A FARAŽ "DOBIO BATINE": Britanci biraju novu vlast, laburisti pred ogromnom pobedom

Planeta -

Ser Kir Starmer, lider britanske Laburističke partije, izjavio je da je spreman da vlada nakon što su poslednje ankete pred današnje prevremene parlamentarne izbore najavile da će njegova stranka osvojiti parlamenetarnu većinu kakva nije viđena skoro dva veka.

Dejli telegraf navodi da više istraživanja javnog mnjenja ukazuju da će poslanička većina laburista u novom sazivu donjeg doma parlamenta biti ubedljivija od one od 179 mesta koju je stranka ostvarila pod vođstvom ser Tonija Blera na izborima održanim 1997. godine.

Poslednja anketa Jugova predviđa čak da će Laburistička partija imati većinu od 212 poslanika, što nije zabeleženo još od 1832.

Predizborna kampanja je okončana sinoć poslednjim porukama koje su Starmer, konzervativni premijer Riši Sunak i drugi lideri političkih stranaka uputili biračima.

Vođa laburista je jasno poručio da je njegova stranka "spremna da vlada".

- Ništa neće ići lako, skoro sve je u prilično lošem stanju, ali mi moramo da budemo spremni i ja sam uveren da ćemo to i biti - kazao je Starmer, koji je poznat po izjavi iz kampanje da bi pritisnuo nuklearno crveno dugme kako bi odbranio zemlju.

Očekivana pobeda Laburističke partije biće njihova prva nakon čak 19 godina, a u slučaju da Sunakovi torijevci prirede ogromno iznenađenje, to bi bio njihov peti uzastopni izborni trijumf, pri čemu su obe opcije postignuća koja nijedna britanska stranka nije imala u modernoj eri.

Kir Starmer, lider Laburističke partije
Kir Starmer, lider Laburističke partijefoto: PA Images Alamy Alamy Profimedia

Premijer Sunak je u poslednjem obraćanju upozorio glasače da laburistima ne daju "neograničenu vlast", tvrdeći da se Konzervativna partija nije predala, iako je Mel Strajd, njegov državni sekretar nadležan za rad i penzionere svega nekoliko sati pre toga poručio da deluje da su laburisti na putu ka najvećoj pobedi u istoriji.

Starmer je ovu izjavu Strajda okarakterisao kao "suzbijanje glasova", odnosno pokušaj torijevaca da birače opozicije ubede da je Laburistička partija siguran pobednik, pa da ni ne moraju da izlaze na glasanje.

Riši Sunak, britanski premijer
Riši Sunak, britanski premijerfoto: Claudia Greco / AFP / Profimedia

Sunak se obratio i čitaocima Dejli telegrafa, tradicionalno konzervativno orijentisanog lista, kojima je poručio da još uvek ima vremena da se spreči da Starmer osvoji "supervećinu" kojom bi dobio "blanko ček" da promeni Veliku Britaniju onako kako laburisti to žele.

Najdžel Faraž i bokserska legenda Derek Čisora
Najdžel Faraž i bokserska legenda Derek Čisorafoto: Elliott Franks / Eyevine / Profimedia

I dok su Starmer i Sunak koristili poslednje sate izborne kampanje za privlačenje neodlučnih glasača na mitinzima, potpuno drugačiju taktiku imao je Najdžel Faraž, lider stranke Reformišimo Ujedinjeno Kraljevstvo.

On je poslednji dan kampanje proveo u mestu Klekton-on-si u Eseksu gde je "boksovao" sa Derekom Čisorom, legendom teške kategorije koji je podržao Faražovu stranku.

(Kurir.rs/The Daily Telegraph/Preveo i priredio: N. V.)

Bonus video:

00:14

Oglasio se britanski ministar zdravlja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track