OBOREN REKORD: Rusiju zahvatila vrućina kakva nije viđena 100 godina, Moskva izdala UPOZORENJE GRAĐANIMA
Foto: Shutterstock

u moskvi dele vodu

OBOREN REKORD: Rusiju zahvatila vrućina kakva nije viđena 100 godina, Moskva izdala UPOZORENJE GRAĐANIMA

Planeta -

Rusiju je danas zahvatila vrućina kakva nije viđena više od sto godina, a velike vrućine vladaju i u Kini. U Moskvi je oboren rekord iz 1917. godine, a u gradovima širom zemlje živa se podigla iznad 35 stepeni Celzijusa.

Meteorološka služba FOBOS saopštila je da je u Moskvi 3. jula izmereno 32,7 stepeni, što je za pola stepena više od rekorda izmerenog tog dana 1917. Rekordi su oboreni od ruske pacifičke obale i Sibira do evropskih delova Rusije.

Upozorenja Moskovljanima

Vrućina je povećala potražnju za klima uređajima i ventilatorima. Moskovljani su takođe konzumirali rekordne količine sladoleda i hladnih pića. Voda je podeljena putnicima metroa i tramvaja. Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin savetovao je građane da budu oprezni i da izbegavaju izlaske u najtoplijim delovima dana.

U Moskvi živi više od 20 miliona ljudi. Za sutra se prognozira nevreme i postoji mogućnost grada, rekao je on.

Vrućina u Kini

Kina se suočava sa sve toplijim i dužim toplotnim talasima i češćim i nepredvidivim obilnim kišama zbog klimatskih promena, upozorili su u četvrtak kineski meteorolozi.

U svojoj godišnjoj "Plavoj knjizi" o klimi, Kineska meteorološka uprava (CMA) upozorila je da bi za 30 godina maksimalne temperature u Kini mogle porasti za 1,7 do 2,8 stepeni Celzijusa, pri čemu će najviše biti pogođeni istočni delovi zemlje i severozapadni region. Ksinjiang.

Prošle godine su prosečne nacionalne temperature dostigle nove rekorde, uzrokujući rekordno povlačenje leda i topljenje permafrosta na severozapadu zemlje, navodi se u dokumentu.

Kina je veoma ranjiva na klimatske promene

Kina se smatra jednom od klimatski najranjivijih zemalja na svetu i pod sve je većim pritiskom da se prilagodi promenljivim vremenskim obrascima i nivoima mora koji rastu više od globalnog proseka.

„Kina je region koji je osetljiv na globalne klimatske promene, region gde će uticaj biti značajan“, rekao je Iuan Jiashuang, zamenik direktora Nacionalnog klimatskog centra CMA na brifingu za novinare.

Ona je upozorila da ako emisije gasova staklene bašte ostanu visoke, ekstremni toplotni talasi koji se dešavaju jednom u 50 godina mogli bi do kraja veka postati svake druge godine, a padavine bi mogle da se udvostruče i postanu nepredvidive.

„Prilike su ekstremne“

Meteorološka služba je danas upozorila da očekuje da će temperature u većem delu Kine biti relativno visoke u narednih nekoliko meseci, drugo leto zaredom.

„Vreme će biti drugačije nego prethodnih godina i sada imamo ekstremnije vremenske uslove“, rekao je Čen Juhan, stanovnik Šangaja, gde je danas izmereno više od 38 stepeni. "Iznenađuješ me svaki put kada izađem."

Obilne kiše i poplave uobičajene su na jugu zemlje, a temperature su oborile rekorde u nekoliko oblasti severne i centralne Kine, ugrožavajući useve i vršeći pritisak na elektroenergetsku mrežu.

Očekuju se dva tajfuna

Prema zvaničnim podacima, prosečne temperature od marta do maja bile su najviše od početka merenja 1961. godine. „Postoji potreba da se zaštitimo od rizika od smanjenja prinosa pamuka i ranog i kasnog smanjenja prinosa pirinča zbog visokih temperatura i oštećenja usled toplote“, rekao je Jia Ksiaolong, zamenik direktora CMA, na brifingu.

Predviđa se da će letnje temperature u regionima kao što su Džeđang, Đijansi, Hunan, Fuđijan, Guangdong, Guangsi, Gansu i Ningsija biti 1 do 2 stepena Celzijusa iznad normalnih, prema CMA.

Meteorolozi očekuju da će u julu dva tajfuna pogoditi domovinu, Kinu. Očekuje se kretanje u pravcu zapada ili severozapada. Prošle godine su dva snažna tajfuna, Doksuri i Haikui, donela rekordne kiše, poplave i izazvala evakuaciju stanovništva.

(Kurir.rs/Index.hr/ Preneo: T.A.)

Bonus video:

01:00

HITNA POMOĆ IMA PUNE RUKE POSLE USLED PAKLENIH VRUĆINA! Kurir televizija istražuje: Koji ljudi su najugroženiji?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track