UKRAJINCI SE POVLAČE IZ ČASIV JARA? Rusi izvršili pritisak, potparol vojske se oglasio: "Položaji naših branilaca su UNIŠTENI"
Foto: Printscreen

odustaju?

UKRAJINCI SE POVLAČE IZ ČASIV JARA? Rusi izvršili pritisak, potparol vojske se oglasio: "Položaji naših branilaca su UNIŠTENI"

Planeta -

Potparol ukrajinske vojske Nazar Vološin potvrdio je kako su se ukrajinske snage povukle iz dela Časiv Jara, strateški važnog grada u Donjeckoj oblasti. Istakao je da je odluka donesena kako bi se ukrajinskim borcima omogućilo da zauzmu povoljnije položaje, ali upozorio je da Rusi nastavljaju s pritiskom.

"Nije bilo razumno držati okrug Kanal, u koji je neprijatelj ušao, jer je to ugrožavalo živote naših vojnika. Položaji naših branilaca su uništeni. Zapovedništvo je odlučilo da se povući na bezbednije položaje. Međutim, čak ni tamo neprijatelj ne prestaje s napadima", naveo je.

Grad je smešten zapadno od Donjecka i Bahmuta

Tvrdi kako su si Rusi postavili rok do kojeg moraju da osvoje grad, ali da ga nisu ispunili. Ukrajinci su juče izveštavali kako je situacija u gradu i dalje kritično teška i da se vode intenzivne borbe kod kanala Siverski Donjec - Donbas.

Rusi su još juče saopštili kako su ukrajinske snage napustile položaje i da pokušavaju da ojačaju odbranu u zapadnom delu. Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je juče da su ruski vojnici u potpunosti "oslobodili" četvrt Novi.

Časiv Jar nalazi se zapadno od Donjecka i Bahmuta koji su već pod ruskom kontrolom. Institut za rat (ISW) nazvao ga je "gradom tvrđavom". Zauzimanje Časiv Jara pomoglo bi Rusiji da napadne ostatak važnih ukrajinskih odbrambenih naselja, procenjuju u ISW-u.

Ukrajincima nedostajalo municije

Nakon što su u februaru zauzeli Avdijevku, Rusi su se upravo usredsredili na Časiv Jar, grad na povišenom položaju koji bi im potencijalno otvorio put za dalje napredovanje u Donjecku oblast. Pojavila se neslužbena brojka o 25.000 vojnika koje je Moskva poslala kako bi zauzeli grad.

Ukrajinske snage su imale ogromne probleme u obrani grada jer im je poslednjih meseci nedostajalo municije.

Ruske snage su pojačale svoje ofanzivne aktivnosti u Donjeckoj oblasti, a pritom u zauzimanje Časiv Jara ulažu najviše napora. Glavni zapovednik ukrajinskih oružanih snaga Oleksandr Sirski rekao je u utorak da se takođe vode intenzivne borbe oko Torecka, grada koji se nalazi nekih 25 kilometara južno od Časiv Jara.

(Kurir.rs/Index/Preneo: A.N.)

Bonus video:

02:13

UKRAJINCI IDU KA KRIMU?! Analitičarka tvrdi: Razgovor nemačkih oficira o isporuci Taurusa je MONTIRAN i to iz JEDNOG RAZLOGA!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track