STIŽE OZBILJAN VOJNI PLAN VREDAN 20 MILIJARDI EVRA! Spominju se moćne borbene mašine: Oglasili se NEMCI (VIDEO)
Foto: Printscreen

rekordna nabavka

STIŽE OZBILJAN VOJNI PLAN VREDAN 20 MILIJARDI EVRA! Spominju se moćne borbene mašine: Oglasili se NEMCI (VIDEO)

Planeta -

Italijanski obrambeni div Leonardo i nemački gigant Rajnmetal dogovorili su zajedničku proizvodnju tenkova i drugih oklopnjaka i oružanih sistema, poručile su u sredu obe kompanije.

U tu svrhu osnovaće se nova kompanija sa središtem u Italiji, a u kojoj će Leonardo i Rajnmetal imati po 50 odsto udela zasebno. Glavni cilj im je da razviju i proizvedu novi tenk i druga borbena oklopna vozila za Oružane snage Italije, to jest Kopnenu vojsku Italije.

No, još zanimljiviju objavu juče je imao nemački list Handelsblat koji je pisao kako italijanska vlast namerava da kupi stotine tenkova i oklopnjaka od Rajnmetala po ceni od 20 milijardi evra.

Prema njima, reč je o ugovoru na period od 15 godina tokom kojeg bi Italija nabavila najmanje 350 borbenih oklopnih vozila Link i oko 200 tenkova Panter (verovatno baziranih na prototipu Panter KF51 koji je Rajnmetal predstavio 2022. godine). Italijanska vlada nije odmah komentarisala te natpise, a nije sasvim jasno da li reč o poslu koji bi zapravo bio deo zajedničkog poduhvata Leonarda i Rajnmetala..

Iz obe kompanije poručili da njihov zajednički poduhvat otvara vrata razvoju nove generacije borbenih oklopnih vozila i tenkova za celu Evropu. Kako dalje stoji u zajedničkoj izjavi, proizvodne linije na kojima bi se sklapali tenkovi i oklopnjaci, testiranje, logistička podrška odvijali bi se u pogonima i na poligonima u Italiji.

Ako se ovaj posao zaita realizuje, biće to novi zamah nemačkom Rajnmetalu kojem je zbog rata u Ukrajini i posledičnoj globalnoj potražnji za oružjem značajno porastao prihod od prodaje oružja. Kako kažu Nemci, narudžbine su prepune, a samo ove godine ciljaju prihod od oko 10 milijardi dolara od prodaje oružanih sistema.

(Kurir.rs/Jutarnji/Preneo: A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track