ŽENU PROBUDILE JAKE TURBULENCIJE U avionu bio haos, a njenog sina nigde nije bilo: Vrištala sam, a onda je neko rekao "PA GORE JE"
Foto: X@pichipastoso

ŽENU PROBUDILE JAKE TURBULENCIJE U avionu bio haos, a njenog sina nigde nije bilo: Vrištala sam, a onda je neko rekao "PA GORE JE"

Planeta -

Majka dvoje dece i hirurg, Sesilija Laguci, spavala je tokom noćnog leta u ponedeljak, vraćajući se kući u Urugvaj sa svojom porodicom. Probudila ju je snažna turbulencija, a onda je usledio još jedan šok - zatekla je svog dvogodišnjeg sina zaglavljenog u nadzemnom odeljku koji je inače rezervisan za prtljag.

- To je prizor koji nikada neću zaboraviti - rekla je za emisiju "Dobro jutro, Ameriko" posle incidenta na letu Er Evropa, tokom kojeg su putovali Boingom 787-9 drimlajnerom.

Vraćala se sa tromesečnog stažiranja u Barseloni i probudila se kada je osetila da joj nešto udara u glavu, a zatim u leđa. Bila je na letu sa suprugom i dvoje male dece.

- Sećam se osećaja slobodnog pada, činilo mi se kao da je trajalo zauvek - prenosi ABC Njuz reči hirurga, koja ocenjuje da je posle deset sekundi avion nastavio sa normalnim radom. Ona je odmah počela da traži decu koja su spavala nekoliko sedišta dalje sa svojim mužem. Pronašla je ćerku i muža, ali nije mogla da vidi sina kroz mrak i prtljag razbacan po celom avionu.

- Pokušavali smo da ga nađemo na podu i počeli da vrištimo njegovo ime, sve dok mi neko nije rekao: „Tražiš li bebu?“. Rekao sam da, na šta su mi odgovorili: 'Pa... gore je' i pokazao na prtljažnik. Video sam ga kako plače i gleda u nas - priseća se ona.

Sina su zatekli praktično na plafonu, gde se odlomila plastika aviona i muž je uspeo da ga izvuče.

- Nikada neću zaboraviti kako sam se osećala u tom trenutku. Plakao je, bio je veoma uplašen, ali čim sam ga uzeo u naručje, smirio se - rekla je.

Ona je dodala da je njena porodica trenutno "malo u modricama", ali je inače dobro. Aviokompanija tvrdi da je turbulencija rezultirala sličnim scenarijem za još 40 od ukupno 325 putnika, koji su povređeni tokom incidenta.

avion
foto: X@pichipastoso

Oni su saopštili da je let od Madrida do Montevidea u Urugvaju doživeo jake turbulencije, zbog čega je iz bezbednosnih razloga prebačen u Brazil. Avion je bezbedno sleteo na aerodrom Natal, gde je 30 putnika dobilo lekarsku pomoć, dok je 10 moralo da bude prevezeno u bolnicu. Ukupno njih sedmoro je u teškom stanju, ali nije životno ugroženo, potvrdila je "Er Jurop" za ABC Nevs.

Laguci je pokušala da pomogne i drugim putnicima, dodajući da većina njih ima jake bolove u leđima, kao i prelome nogu, ramena, ključne kosti ili nosa. Pretpostavlja da su povrede napravile plastične ploče koje su pale na putnike.

Incident je još pod istragom, saopštila je Er Evropa. Pukovnik Stiv Ganjard, saradnik ABC Nevsa, objasnio je da je avion leteo kroz područje poznato kao Intertropska zona konvergencije, gde postoji pojas grmljavina.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track