RUSI KORISTE NAPADE LJUDSKIM MESOM! Zastrašujuća taktika koja Ukrajince BACA U OČAJ - "Ima ih MNOGO, i nažalost USPEVAJU..."
Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

RUSI KORISTE NAPADE LJUDSKIM MESOM! Zastrašujuća taktika koja Ukrajince BACA U OČAJ - "Ima ih MNOGO, i nažalost USPEVAJU..."

Planeta -

Ukrajinski vojnici na frontu koriste brutalan izraz da opišu rusku taktiku sa kojom se svakodnevno susreću. Oni to zovu napadi ljudskim mesom: talasi ruskih vojnika se spuštaju na njihove odbrambene položaje, ponekad i po desetak puta dnevno.

Potpukovnik Anton Bajev iz brigade Hartija Nacionalne garde Ukrajine kaže da niz talasa može da stigne do njihovih položaja na frontu severno od Harkova za samo nekoliko sati.

- Rusi uglavnom koriste ove jedinice da saznaju gde je naše oružje i da iscrpe naše jedinice. Naši momci drže položaje i bore se, a kada vas u jednom danu napadne četiri ili pet talasa neprijatelja i morate ih stalno uništavati, to je veoma teško - ne samo fizički već i psihički - kaže Bajev.

ukrajinska vojska, ukrajinski vojnici, Ukrajina
foto: Shutterstock

Neverovatne ruske žrtve

Taktika je dovela do zapanjujućih ruskih žrtava otkako je Moskva pokrenula poslednju ofanzivu pre dva meseca. Oko 1.200 ruskih vojnika je ubijeno ili ranjeno svakog dana u maju i junu, što je najveća stopa od početka rata, prema zapadnim zvaničnicima.

Napadače obično brzo uoče dronovi, a Rusi svoje mrtve i ranjene ostavljaju na ratištu, tvrdi potpukovnik Bajev.

- Njihov glavni zadatak su napadi ljudskog mesa i naša potpuna iscrpljenost. Taktika je znak da Rusija pokušava da maksimalno iskoristi svoju ključnu prednost na bojnom polju – brojnost.

U gradu Pokrovsku u Donjeckoj oblasti, kapetan Ivan Sekač iz ukrajinske 110. brigade upoređuje situaciju sa pokretnom trakom koja dovodi do ubijanja Rusa, iako zbog toga i dalje sporo napreduju. Rusija ima znatno više stanovnika od Ukrajine. U ruskim trupama ima dosta bivših zatvorenika, ali Rusija takođe može da regrutuje uz jednokratne isplate, ponekad i za hiljade dolara.

I sa ruske strane stizale su pritužbe na "osakaćene pukove", u kojima su ranjeni vojnici prinuđeni da se vrate u borbu. Na jednom snimku se vidi kako se desetine muškaraca, neki na štakama, obraćaju svojim komandantima; rečeno im je da su ranjeni i da im je potrebno bolničko lečenje, ali su umesto toga vraćeni u borbu.

Sve ovo, kažu zapadni zvaničnici, znači da Moskva može nastaviti da šalje vojnike, često loše obučene, pravo na linije fronta istom brzinom kojom su ubijeni ili ranjeni.

Vladimir Putin, Rusija, ruska vojska, ruski vojnici
foto: Shutterstock

Ukrajinci ne mogu da pariraju ovoj taktici iz više razloga

Ukrajina ne može parirati ovoj ruskoj taktici čak i kada bi imala brojnost rivala, delom zbog drugačijeg odnosa prema žrtvama. Ukrajinski general je otpušten poslednjih nedelja nakon pritužbi da je koristio ono što se često naziva sovjetskom taktikom - bacanje ljudi na prve linije fronta.

- Ima mnogo kritika jer smo izgubili mnogo naših momaka zbog sovjetskog načina razmišljanja i strategije - kaže Ivan Stupak, bivši oficir ukrajinske službe bezbednosti. "Ograničeni smo ljudstvom. Nemamo drugu opciju osim da mislimo na naše ljude."

U oblasti oko Harkova rusko napredovanje je zaustavljeno. Ali na istoku, iscrpljujući pristup Rusije sporo, ali stabilno napreduje.

- Nažalost, Rusa ima mnogo. I oni pokušavaju da sprovedu ovu taktiku osvajanja centimetar po centimetar, 100 ili 200 metara dnevno. I, nažalost, uspevaju - kaže Stupak.

U Kijevu postoji frustracija zbog tempa kojim stiže podrška Zapada. Jedan visoki zvaničnik požalio se da Ukrajina dobija dovoljno pomoći da ne izgubi, ali nedovoljno da pobedi.

Zapadni zvaničnici priznaju da je 2024. bila teška godina za Ukrajinu, sa kašnjenjima u isporuci američke vojne pomoći koja je izvršila veliki pritisak na odbranu, koštajući teritorije i živote.

- Čini se da je to takozvani postepeni pristup. Imam utisak da naši zapadni saveznici pošalju neko oružje i onda čekaju da vide šta će se dalje dešavati, kao da se plaše onoga što nazivaju eskalacijom - rekao je Oleksandar Merežko, predsednik Ukrajinskog parlamentarnog komiteta za spoljne poslove.

Ukidanje ograničenja na upotrebu američkog oružja za prekogranične napade na Rusiju donelo je iskorak i pomoglo da se zaustave ruski napadi na Harkov.

ukrajinska vojska, ukrajinski vojnici, Ukrajina
foto: Shutterstock

- Ako budemo morali da se borimo sa vezanim rukama na leđima, samo ćemo iskrvariti do smrti. Zato je ključno da nam bude dozvoljeno da koristimo rakete dugog dometa na ruskoj teritoriji - rekao je Merežko za Bi-Bi-Si.

Ali ukrajinski zvaničnik kaže da su ti napadi bili samo palijativna mera, i da nisu bitno promenili dinamiku rata.

- Idemo u ćorsokak - kaže Ivan Stupak, priznajući da bi to na kraju moglo dovesti do prihvatanja gorke pilule u vidu pregovora.

Tokom posete Kijevu ove nedelje, mađarski premijer Viktor Orban predložio je prvo primirje kako bi se ubrzali pregovori, što je potez po pitanju kog su zvaničnici u Kijevu oprezni.

- Nismo spremni na kompromis oko veoma važnih stvari i vrednosti - rekao je novinarima u Vašingtonu Andrij Jermak, šef kabineta ukrajinskog predsednika Zelenskog.

Ukrajinci žele da budu deo NATO-a jer to smatraju garancijom bezbednosti

Ukrajinci strahuju da bi bez čvrstih bezbednosnih garancija – kao što je članstvo u NATO-u, a ne nejasnih razgovora o prelaznom statusu – Rusija mogla jednostavno da se pregrupiše i ponovo napadne u budućnosti.

Vladimir Putin računa da će iscrpiti Ukrajinu na bojnom polju i čeka popuštanje zapadne odlučnosti podržava Kijev. Pored lansiranja vođenih vazdušnih bombi na borbene položaje i civile u Harkovu, Moskva je takođe gađala energetsku infrastrukturu širom zemlje, što je dovelo do čestih nestanka struje i zabrinutosti o tome šta bi zima mogla doneti.

Vladimir Putin
foto: EPA Gavriil Grigorov Sputnik

Američki izbori u novembru doprinose neizvesnosti, zajedno sa pitanjem da li bi Evropska unija mogla realno da nadoknadi smanjenje ili izostanak američke pomoći.

Za potpukovnika Antona Bajeva na frontu kod Harkova, sposobnost da napadne Rusiju je možda bila od vitalnog značaja, ali sada vidi kako neprijatelj prilagođava svoju taktiku – a ne samo napadima ljudskim mesom.

Njegovi gubici sada dolaze od minobacača i kasetnih bombi, dok u isto vreme ukrajinskim snagama ponestaje municije.

- Sve nam treba i uvek sve nedostaje. Momci se drže zajedno. Držimo se svi zajedno. Teško je, ali svi znaju cenu i zašto se to sve radi - zaključuje Bajev.

(Kurir.rs/Index/BBC)

Bonus video:

03:56

RUSI GRUPIŠU VOSJKU NA DONJECKOM PRAVCU! Obradović: Ukrajinci će sigurno pokušati da odseku Krim, PUTIN IMA JEDNU SLABU TAČKU!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track