"VIDELA SAM OBUČENE MLADE DEVOJKE KOJE KONTROLIŠU LJUDE!" Srpkinja koja je radila u Palestini: Imale su emocionalnu otupelost
Foto: Jim Hollander / UPI / Profimedia Slično

kurir televizija

"VIDELA SAM OBUČENE MLADE DEVOJKE KOJE KONTROLIŠU LJUDE!" Srpkinja koja je radila u Palestini: Imale su emocionalnu otupelost

Planeta -

U današnjoj emisiji "Ni pet ni šest" voditeljka Jovana Grgurević razgovarala je o zlu i njegovim različitim manifestacijama u svakodnevnom životu.

Njeni gosti bili su prof. dr Milan Petričković sa Fakulteta političkih nauka, politikolog Sanja Klisarić, psiholog dr Snežana Anđelić i psihoterapeut Milena Milanović. Tokom razgovora, dotakli su se tema kao što su mobing, porodično nasilje, ratni zločini i psihološke karakteristike koje mogu voditi ka destruktivnom ponašanju.

11:20

VIDELA SAM OBUČENE MLADE DEVOJKE KOJE KONTROLIŠU LJUDE! Srpkinja koja je radila u Palestini: Imale su emocionalnu otupelost

Milena Milanović, psihoterapeut, istakla je koliko je važno prepoznati zlo u svakodnevnim situacijama.

- Najveći problemi leže u subtilnim pojavama. Ako je neko zlo, a to je vidljivo, možemo se pomeriti i zaštititi se. Međutim, kada je zlo prikriveno, kada se iza umiljatog i ljubaznog ponašanja krije nešto drugo, tada je situacija mnogo teža. Živimo u vremenu kada je takvo prikriveno ponašanje sve češće. Granične ličnosti, sa svojim neskladom između unutrašnjih osećanja i spoljnog izraza, predstavljaju ozbiljan izazov.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Dr Snežana Anđelić, psiholog, koja je radila u Palestini, opisala je svoja iskustva sa mladim izraelskim vojnikinjama.

- Videla sam mlade devojke od 18 -19 godina, sa manikirom i našminkane, kako sa mašinkama kontrolišu i maltretiraju ljude na kontrolnim punktovima. Njihova emocionalna otupelost bila je očigledna. Bez trunke empatije, one su ljude sa posebnim potrebama izbacivale iz autobusa, ostavljajući ih usred ničega. To je rezultat dresure i dehumanizacije, koja je suprotna svakom obliku saosećanja. Imala sam osećaj da one nas mogu sve da pobiju.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Sanja Klisarić, politikolog, osvrnula se na antropološke aspekte zla.

- Istorija čovečanstva je istorija zla. Bez obzira na period, zlo je uvek bilo prisutno. Ono je deo ljudske prirode i često je kontrolisano okruženjem i društvenim normama. Međutim, kada se okolnosti poklope, zlo može izbiti na površinu. Zlo je često povezano sa percepcijom činjenja dobra, što ga čini posebno opasnim.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Goran Marjanović, naučnik, dodao je svoju perspektivu na energiju zla.

- Mi živimo u svetu dualnosti, gde dobro i zlo koegzistiraju. Zlo je potrebno za dinamiku i razvoj, ali je na nama da izaberemo put kojim ćemo ići. Zlo nam služi kao izazov koji treba prevazići, a ne kao put kojim treba slediti.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

02:30

POSTOJALA ZLA NAMERA, NEMAJU NI JEDAN DOKAZ! Jovana Grgurević iskreno o slučaju Ane Mihaljice: Videla sam PRIVATNE FOTOGRAFIJE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track