ŠOK U CELOJ EVROPI POSLE ORBANOVE ODLUKE! Nakon posete Zelenskom ide PRAVO KOD PUTINA? "Glasine ne mogu biti istinite, Viktore?"
Foto: Shutterstock, EPA Martin Divisek

ŠOK U CELOJ EVROPI POSLE ORBANOVE ODLUKE! Nakon posete Zelenskom ide PRAVO KOD PUTINA? "Glasine ne mogu biti istinite, Viktore?"

Planeta -

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je, povodom medijskih navoda o sutrašnjoj poseti mađarskog premijera Viktora Orbana Moskvi, da rotirajuće predsedavanje Savetom EU nema mandat da sarađuje sa Rusijom u ime Evropske unije.

Šarl Mišel, u objavi na platformi Iks, naveo je da se bez učešća Ukrajine, ne može voditi diskusija o njoj.

- Evropski savet je jasan: Rusija je agresor, Ukrajina je žrtva. Bez Ukrajine ne može se voditi diskusija o Ukrajini - istakao je Mišel.

Prema rečima jednog visokog diplomate EU, Orban nije obavestio nijednu institucija o putu u Moskvu.

- Bilo je mnogo pokušaja da se uspostavi kontakt i potvrde izveštaji o mogućoj poseti Orbana Rusiji, ali oni su bili neuspešni - rekao je, dodajući da bi Orban, čak i da je pitao, bio "strogo savetovan protiv takve posete".

I premijer Poljske Donald Tusk je sa nevericom reagovao na vest o mogućoj poseti Orbana Moskvi.

- Glasine o tvojoj poseti Moskvi ne mogu biti istinite Orbane, ili ipak mogu - zapitao je Tusk na društvenoj mreži X

Mađarski servis Radija Slobodna Evropa, pozivajući se na izvor iz mađarske vlade, javio je da će Orban sutra otputovati u Moskvu da se sastane sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Viktor Orban putuje u Moksvu, nekoliko dana nakon što se u Kijevu sastao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov nije ni potvrdio, niti demantovao mogućnost posete Orbana Rusiji.

- Nemam šta da vam kažem. Predsednik sutra ima gust radni raspored. Naknadno ćemo vas obavestiti - naveo je Peskov.

Orbana će u Moskvu, prema pisanju RSE, navodno pratiti i ministar spoljnih poslova Peter Sijarto. Sijarto je posetio Rusiju više od pet puta od početka rata u Ukrajini.

Prošlog meseca Putin je rekao da će Rusija okončati rat, samo ako Kijev ispuni određene uslove, među kojima je odustajanje Ukrajine od NATO ambicija i ustupanje četiri delimično okupirana regiona na koje Rusija u celosti polaže pravo, pored Krima.

Ukrajina je te uslove odbacila kao apsurdne i rekla da predstavljaju kapitulaciju.

(Kurir.rs/Fonet/RTS/Preneo: Đ. M.)

Bonus video:

02:52

ORBAN PRAVI KOALCIJU ZEMALJA KOJE NE ŽELE RAT Stručnjaci analiziraju: Ušli smo u novu epohu, EU je zadesila duboka kriza

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track