FRANCUSKA STRAHUJE OD NEREDA: Više od 30.000 policajaca biće raspoređeno u nedelju širom države
Foto: AP Michel Euler

FRANCUSKA STRAHUJE OD NEREDA: Više od 30.000 policajaca biće raspoređeno u nedelju širom države

Planeta -

Više od 30.000 policajaca biće raspoređeno širom Francuske u nedelju uveče zbog straha od nasilja nakon konačnih rezultata vanrednih izbora na kojima se krajnja desnica nada da će dobiti većinu u parlamentu, prenosi Gardijan.

Džerald Darmanin, ministar unutrašnjih poslova, rekao je da će 5.000 policajaca biti na dužnosti u Parizu i okolini kako bi se „osiguralo da radikalna desnica i radikalna levica ne iskoriste situaciju da izazovu haos“.

Četiri osobe, uključujući jednu mlađu od 18 godina, uhapšene su nakon što je portparolka vlade Priska Tevenot rekla da su ona i njen tim napadnuti u sredu uveče dok su lepili predizborne plakate u Meudonu, u blizini Pariza.

Njen zamenik i partijski aktivista povređeni su nakon što je tim rekao grupi od oko 10 mladih da prestanu da kvare plakate kampanje.

„Rekli smo im, a da nismo bili agresivni, da kvarenje postera nije dozvoljeno“, rekla je Tevenot za Le Parisien. Ona je rekla da je policija stigla manje od pet minuta nakon napada.

Nasilje nikada nije rešenje. Nastaviću svoju kampanju na terenu“, napisala je na mreži X.

Kandidat stranke Nacionalni skup (RN) Marin Le Pen u Savoji, Mari Doši, takođe je rekla da ju je u sredu napao prodavac na pijaci.

Očekuje se da će nedeljni odlučujući drugi krug dovesti do toga da krajnje desničarska, antiimigraciona partija Nacionbalni skup postane najveća stranka u parlamentu, bez obzira da li osvoji 289 mesta potrebnih za apsolutnu većinu za formiranje sledeće vlade.

Protest, Pariz, 1.maj
foto: EPA/Christophe Petit Tesson

I centristička grupacija predsednika Emanuela Makrona i koalicija široke levice povukli su više od 200 kandidata iz finalnog drugog kruga u zajedničkim naporima da ograniče mesta krajnje desnice.

Tačan broj mesta koja bi krajnja desnica i njeni saveznici mogli da osvoje u nacionalnoj skupštini od 577 mesta teško je predvideti, ali anketa Haris Interaktiva za magazin Challenges u sredu pokazala je da bi oni mogli da osvoje do 220.

Le Pen je u četvrtak tvrdila da bi stranka mogla da postigne apsolutnu većinu ako izlaznost birača bude visoka.

„Mislim da još postoji kapacitet da se ima apsolutna većina sa biračkim telom koje se pojavi u poslednjem pokušaju da dobije ono što želi“, rekla je ona za BFM TV.

„Kažem da izađete na glasanje, jer je zaista važan trenutak da se promeni politika u svim oblastima zbog kojih trenutno patite“.

Kurr,rs/Gardijan/Preneo: P. P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track