"EVROPA IZUMIRE ZBOG GEJEVA I LEZBEJKI" Šokantna izjava slovačke ministarke, momentalno joj STIGAO ODGOVOR! Pomenula i BELU RASU
Foto: Jakub Kotian / TASR / Profimedia

"EVROPA IZUMIRE ZBOG GEJEVA I LEZBEJKI" Šokantna izjava slovačke ministarke, momentalno joj STIGAO ODGOVOR! Pomenula i BELU RASU

Planeta -

Slovačka ministarka kulture Martina Šimkovičova okrivila je LGBT manjinu za pad nataliteta u Evropi u intervjuu za slovački tabloid.

- Mi heteroseksualci stvaramo budućnost, jer pravimo decu. Evropa izumire, bebe se ne rađaju zbog previše LGBTQ osoba. I čudno je da se to dešava sa belom rasom - rekla je ministarka.

Institut za ljudska prava, sa sedištem u Bratislavi, reagovao je podnošenjem krivične prijave Generalnom tužilaštvu protiv Šimkovičeve zbog sumnje da je izrazila podršku rasizmu i antisemitizmu, rekao je direktor instituta Peter Vajzenbaher.

Institut za ljudska prava pozvao ministra da podnese ostavku

Homofobični govor nije zabranjen u Slovačkoj, za razliku od rasističkih i antisemitskih komentara.

Martina Šimkovičová
foto: GWUZD PAVEL / Česká editoriální fotografie / Profimedia

- Rasizmu i antisemitizmu nema mesta u Evropi 2024. Znamo kuda su takve tendencije vodile u prošlosti. Pozivamo ministarku Šimkovičevu da odmah podnese ostavku - rekao je Vajzenbaher.

Slovačku je potreslo ubistvo dvojice gej muškaraca ispred gej bara u Bratislavi u oktobru 2022. godine, ali su prava seksualnih manjina bila pod dodatnim pritiskom otkako je populistička vlada premijera Roberta Fica preuzela dužnost prošle godine.

Fico je prethodno usvajanje dece od strane istopolnih parova nazvao "perverzijom" i podrugljivo pozvao opozicionog lidera Mihala Šimečku da "odluči... da li će danas biti dečak, devojčica ili helikopter".

U međuvremenu, potpredsednik parlamenta Andrej Danko, predstavnik krajnje desničarskog mlađeg koalicionog partnera Slovačke nacionalne partije, rekao je u nedelju da ministarstvo kulture više neće finansirati filmove sa "temama koje prelaze moralne i etičke granice, uključujući LGBTQ teme".

Šimkovičova je ranije najavila isto.

Pre nego što se pridružila Ficovoj vladi, Šimkovičova je ranije radila kao voditeljka vesti za komercijalnu stanicu TV Markiza, koja ju je otpustila 2015. zbog deljenja sadržaja protiv migranata na društvenim mrežama.

Kasnije se pridružila kanalu za dezinformacije TV Slovan, gde je širila teorije zavere.

(Kurir.rs/Index/Preneo: Đ. M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track