BRANIO HRVATSKE ZLOČINE U "OLUJI" U HAGU: Budući britanski premijer Kir Starmer bio advokat u tužbi PROTIV SRBIJE!
Kir Starmer, Foto: AP Kirsty Wigglesworth

BRANIO HRVATSKE ZLOČINE U "OLUJI" U HAGU: Budući britanski premijer Kir Starmer bio advokat u tužbi PROTIV SRBIJE!

Planeta -

Kandidat koji će verovatno postati sledeći premijer Britanije je advokat za ljudska prava koji je nekada pozivao na ukidanje britanske monarhije, ali je godinama kasnije kleknuo pred Čarlsa, tada princa od Velsa, da bi bio proglašen vitezom, piše npr.org.

Takođe se pričalo da je bio inspiracija za mračnog zavodnika iz filmova o Bridžit Džouns iz 1990-ih. U poslednje vreme, kleknuo je u znak podrške pokretu Black Lives Matter.

Kir Starmer (61) je socijalni liberal, fiskalni umerenjak i lider Laburističke partije Ujedinjenog Kraljevstva, za koju su ankete predviđale da će pobediti na parlamentarnim izborima u četvrtak sa velikom većinom.

Poslanik je od 2015. godine, a lider opozicije — glavni rival premijera Rišija Sunaka — od 2020. godine.

Starmer bi bio prvi lider Laburista koji će pobediti na opštim izborima u Britaniji u skoro 20 godina, od Tonija Blera 2005. godine. Tokom prošlog veka, Laburisti su češće bili u opoziciji nego na vlasti.

Izbori, Velika Britanija, izbori u Velikoj Britaniji
foto: EPA Andy Rain

Ali nakon 14 godina vladavine Konzervativne stranke, od kojih su mnoge bile burne — od Bregzita, preko Borisa Džonsona, do ekonomske nestabilnosti njegove naslednice Liz Tras — Starmer izgleda da će imati koristi od percipiranih grešaka vladajuće stranke.

Starmer obećava, ako bude izabran, da će vratiti kompetentnost vladi, nacionalizovati neke železnice i komunalna preduzeća, povećati minimalnu zaradu, oporezovati školarinu privatnih škola, poboljšati javni zdravstveni sistem i ponuditi besplatan doručak u javnim osnovnim školama.

Njegov izbor bi postavio Britaniju na suprotan kurs od Evrope, gde postoje zabrinutosti zbog uspona krajnje desnice, posebno u Francuskoj.

Kir Starmer, Velika Britanija
foto: EPA Neil Hall

Zastupao Hrvatsku protiv Srbije

Pre decenije Hrvatska je Starmera angažovala u svom pravnom timu pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Naime, u martu 2014. Starmer je bio zadužen da sudijama u Hagu predstavi događaje u Vukovaru tokom rata devedesetih, a poslednjeg dana usmene rasprave, 1. aprila 2014., uzvraćao je u ime Hrvatske na argumente iz protivtužbe Srbije o akciji "Oluja".

akcija Oluja
foto: Printscreen/RTS

Neobično ime

Prema njegovom biografu, Starmer je kao dete bio zadirkivan zbog svog neobičnog imena, Kir, što na galskom i irskom znači mračan ili zamišljen.

Njegovi roditelji su bili "pravi staromodni socijalisti" koji su možda nazvali sina po Kiru Hardiju, škotskom sindikalisti iz 19. veka, koji je osnovao Laburističku partiju 1900. godine, kaže Tom Boldvin, autor knjige "Kir Starmer: Biografija". (Starmer je 2015. rekao da su njegovi roditelji divili Hardiju i glasali za Laburiste, ali nikada nisu eksplicitno potvrdili po kome je dobio ime, a sada su preminuli.)

Izbori, Velika Britanija
foto: EPA Andy Rain

Odrastao u otmenom predgrađu, u radničkoj porodici

Još jedna prepreka za mladog Starmera bila je društvena klasa. Odrastao je u bogatom, konzervativnom predgrađu Londona. Ali njegova porodica je bila socijalistička i radnička, i išao je u državnu školu.

"Njegov otac Rodni Starmer je bio alatničar, koga ljudi verovatno nisu smatrali veštim i pametnim, jer su ga samo videli kao nekoga ko radi u fabrici, i on je to uvek zamerao — osećao je da su prema njemu snobovski nastrojeni", kaže Boldvin.

Starmerov otac se povukao i ponekad je bio neraspoložen. “"ednostavno nije razgovarao sa ljudima. Šetao bi selom psujući ih", kaže Boldvin.

Kandidat Laburista je priznao da je imao težak odnos sa pokojnim ocem.

Kir Starmer, Velika Britanija
foto: AP Kin Cheung

"Nismo razgovarali. Nikada nije stvarno izrazio ponos zbog onoga što radim. Sigurno nije rekao 'Volim te'", rekao je Starmer u nedavnom radijskom intervjuu.

Njegova majka Džozefina bila je medicinska sestra u britanskom Nacionalnom zdravstvenom sistemu (NHS). Takođe je bila hronično bolesna, često je bila u bolnici zbog Stilove bolesti, autoinflamatornog stanja. Njene zdravstvene borbe Starmer sada često pominje u govorima, kao nešto što mu je usadilo značaj NHS-a, koji pruža besplatnu, porezom finansiranu zdravstvenu zaštitu za sve.

"NHS koji joj je bio sredstvo za život postao je njen spas", rekao je Starmer u govoru na godišnjoj konferenciji Laburističke partije 2021. godine.

Prateći put svog imenjaka, Starmer se pridružio Mladim socijalistima, omladinskom krilu Laburističke partije, sa 16 godina. Odrastao je i postao advokat za ljudska prava, boreći se protiv naftnih kompanija i McDonalds'a.

Kurir.rs/Telegraf/Npr.org/Preneo: P. P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja