"JOŠ JEDNOM ĆU POJASNITI" Orban se oglasio pred dolazak u Moskvu OTKRIO ŠTA JE CILJ SASTANKA SA PUTINOM
Foto: AP/Khalil Hamra

novi detalji

"JOŠ JEDNOM ĆU POJASNITI" Orban se oglasio pred dolazak u Moskvu OTKRIO ŠTA JE CILJ SASTANKA SA PUTINOM

Planeta -

Mađarsko predsedavanje EU ne daje joj mandat za pregovore o Ukrajini, ali može da podstakne sve strane da krenu putem koji će se završiti pregovorima, rekao je mađarski premijer Viktor Orban.

- Još jednom ću pojasniti da predsedavanje Mađarske ne daje mandat za pregovore u ime EU, ali možemo da saznamo koja strana je dokle spremna da ide. Nakon što to saznamo, lideri EU mogu da donose odluke zajedno, a nakon odluka biće moguće pregovarati. Još smo nažalost daleko od toga - rekao je Orban.

Mađarska prema njegovim rečima "nema dovoljnu težinu", ali može da postane "sredstvo u rukama ljudi koji žele mir" i da podstakne obe strane na "dug put na čijem kraju može doći do prekida vatre i mirovnih pregovora".

Mađarski mediji javili su u četvrtak da će mađarski premijer Viktor Orban i ministar spoljnih poslova Peter Sijarto posetiti Moskvu u petak. Pres-sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je da ruski predsednik Vladimir Putin u petak ima gust raspored.

Mađarski premijer je u utorak posetio Kijev nakon 12 godina.

Mađarska je inače 1. jula preuzela šestomesečno predsedavanje EU.

(Kurir.rs/RIA/Preneo Z.Ko)

Bonus video:

02:52

ORBAN PRAVI KOALCIJU ZEMALJA KOJE NE ŽELE RAT Stručnjaci analiziraju: Ušli smo u novu epohu, EU je zadesila duboka kriza

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track