"NOVA VLADA MORA DA OPORAVI EKONOMIJU I POVERENJE GRAĐANA" Stručnjaci analiziraju: Da li Laburisti realizovati sve što su obećali?
Foto: Kurir Televizija, Shutterstock

kurir televizija

"NOVA VLADA MORA DA OPORAVI EKONOMIJU I POVERENJE GRAĐANA" Stručnjaci analiziraju: Da li Laburisti realizovati sve što su obećali?

Planeta -

Očekivana pobeda laburista u Velikoj Britaniji. Premijer iz redova konzervativaca Riši Sunak neće imati novi mandat, dok sa druge strane lidera pobedničke stranke Kira Starmera očekuje formiranje vlade i hvatanje u koštac sa, pre svega, ekonomskim izazovima.

Engleska, Severna Irska, Škotska i Vels. 46 miliona birača, 650 poslaničkih mesta u Donjem domu parlamenta. Pobedniku će Kralj Čarls uputiti čestitku i poziv da sastavi vladu.

Izbori, Velika Britanija, izbori u Velikoj Britaniji
foto: EPA Andy Rain

Velika Britanija se suočava sa problemima koje valja rešavati bez okolišanja, od ekonomskih, političkih, socijalnih i migrantskih. Uz sve to, podrška širokih narodnih masa varljiva je stvar na Ostrvu.

Gosti jutarnjeg programa "Redakcija" koji su detaljisali o novonastaloj vladi Velike Britanije bili su Srđan Barac, iz Centra za društvenu stabilnost i Milan Đukić, advokat.

Đukić je komentarisao aktuelnu ekonomsku situaciju u Velikoj Britaniji, ali i problemima koje mora da reši nova vlada u narednom periodu:

- Velika Britanija je izabrala nešto što se zove levica, iako Loburisti nisu ona klasična levica, a svaka ekonomska kriza ili šire narodno nezadovoljstvo dovodi do toga da određeni kandidati imaju prednost. Konzervativci su imali pristojno vreme, šansu i nekoliko premijera, sada se pokazalo da put VB nije bio nužno dobar i nije doneo ekonomske rezultate, ali i vlada nije ostvarila rezultate kakve su obećavali građanima. A da li će Laburisti nešto značajnije promeniti, pa svakako da oni neće donositi krucijalne odluke, dakle promene, a da li će moći da sprovedu ono što su obećavali, to ostaje da se vidi. Ekonomski uslovi su dosta teški, VB je velika i važna zemlja, pa će novoj vladi biti izuzetno teško.

Barac tvrdi da Velika Britanija neće menjati spoljnopolitičke stavove:

03:51

NOVA VLADA MORA DA OPORAVI EKONOMIJU I POVERENJE GRAĐANA Stručnjaci analiziraju: Da li Laburisti realizovati sve što su obećali?

- Postoje te dve stranke koje se stalno smenjuju, iako su Konzervativci imali 14 godina, što jeste dug period. Svakako, teško je bilo održati to, s obzirom na onaj gubitak poverenja, sve to je uticalo na glasače. Sada predstoji ekonomski oporavak Britanije, što jeste ključno nezadovoljstvo. Jačanje desnice se od 2008. godine stalno prati, a promena na čelu u VB, mislim da neće doneti neku suštinsku promenu u politici, a kamoli spoljnoj. Države poput Britanije, SAD, ne menjaju tako lako spoljnu politiku. Dakle, stav o ratu u Ukrajini ili neko drugo spoljnopolitičko pitanje, se neće menjati. Doduše, neki zaokret, neka mala pomeranja, će se dešavati u nekim određenim pravcima, ali neko drastično i suštinsko menjanje se neće desiti.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs

Bonus video:

02:14

ČARLS ĆE MORATI JOŠ GODINAMA DA VLADA, BRITANIJA JE U KRIZI! Heraldičar Grujić: Princ Vilijam sasvim drugačije shvata VLADAVINU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track