"VITEZ" KOJI JE POKORIO BRITANIJU: Nakon ubedljive pobede na izborima, budući premijer obećao VELIKE PROMENE
Foto: EPA Neil Hall

"VITEZ" KOJI JE POKORIO BRITANIJU: Nakon ubedljive pobede na izborima, budući premijer obećao VELIKE PROMENE

Planeta -

Kir Starmer obećao je da će doneti promene u Britaniju kao njen sledeći premijer nakon što je njegova Laburistička partija u petak ubedljivo pobedila na opštim izborima, čime je okončano 14 godina vladavine konzervativaca.

Od prošlih izbora, u decembru 2019, dogodilo se mnogo toga što je značajno smanjilo šanse konzervativaca za još jednu pobedu: za 12 meseci promenila su se tri premijera, četiri ministra finansija, što je ostavilo utisak egzekucije na pokretnoj traci.

Starmer je ovu predizbornu kampanju započeo porukom da glas za laburiste znači glas za „zaustavljanje haosa”. Glas za "stabilnost, i ekonomsku i političku".

Rekao je: "Mandat poput ovog dolazi sa velikom odgovornošću“ i dodao da će njegova vlada biti fokusirana na „nacionalnu obnovu“.

„Moramo da vratimo politiku u javnu službu“, kazao je on.

Pre nego što je preuzeo opozicionu stranku, Starmer je bio laburistički „ministar u senci“ za Bregzit (2016-2020), izabran je u parlament 2015. godine, a godinu dana ranije dobio je titulu viteza za zasluge u Kancelariji državnog tužioca.

Kir Starmer je rođen 1962. u Southvarku, londonskom okrugu, a odrastao je u Okstedu, malom gradu južno od glavnog grada.Od tinejdžerskih godina Keir se interesuje za politiku , aktivan je bio kao mladi socijalista, a zanima ga i muzika, pa uči da svira nekoliko instrumenata, dok pohađa časove violine kod izvesnog Normana Kuka , kasnije poznatijeg kao DJ Fatboi Slim.

Riši Sunak krenuo da podnese ostavku

Sa skoro svim postignutim rezultatima, laburisti su osvojili 410 mesta u Donjem domu, a konzervativci 118.

Odlazeći premijer Riši Sunak viđen je kako napušta sedište Konzervativne partije u Vestminsteru dok je krenuo ka Bakingemskoj palati.

Lider Torijevaca treba da podnese ostavku kralju Čarlsu III dok se Kir Starmer sprema da preuzme funkciju premijera.

Riši Sunak je proveo oko 40 minuta u sedištu Torijevaca, razgovarajući sa partijskim redovima, a zatim je održao govor koji je trajao oko 5 minuta.

Tokom svog govora, gospodin Sunak se izvinio kandidatima i aktivistima konzervativaca, pre nego što je rekao da je „ponosan“ na svoja dostignuća i da veruje da je Velika Britanija „prosperitetnija, pravednija i otpornija nego što je bila 2010. godine“.

Liz Trus, bivša premijerka čija je premijerska funkcija trajala samo 49 dana, izgubila je poslaničko mesto na izborima.Trus je izgubila svoje mesto u jugozapadnom Norfolku od laburista za samo nekoliko stotina glasova.

Nekoliko drugih visokoprofiliranih i visokih konzervativnih poslanika takođe je izgubilo svoja mesta, uključujući liderku Donjeg doma Peni Mordaunt.

Čestitke sa svih strana sveta

Svetski lideri su preneli čestitke Kiru Starmeru nakon vanrednih izbornih rezultata.

Ursula fon der Lajen rekla je kako se raduje "konstruktivnom partnerstvu" sa Starmerom.

Francuski predsednik Emanuel Makron naglasio je da je "zadovoljan" prvim telefonskim razgovorom sa liderom laburista.

U međuvremenu, kanadski premijer Džastin Trudo kazao je da želi da „izgradi progresivniju, pravedniju budućnost za ljude sa obe strane Atlantika“.

Čestitkama se pridružio i predsednik Ukrajine, Volodimir Zelenski.

(Kurir.rs/ Večernji list/ Daily Mail/ AP News/ Preneo: T.A.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track