VELIKI ŠOK NA IZBORIMA! UZBUNA NAKON ŠTO JE DESNIČAR OSVOJIO 4 MILIONA GLASOVA: Tako je počela i Le Pen, korak po korak, a sada...
Foto: HENRY NICHOLLS / AFP / Profimedia

pobednik

VELIKI ŠOK NA IZBORIMA! UZBUNA NAKON ŠTO JE DESNIČAR OSVOJIO 4 MILIONA GLASOVA: Tako je počela i Le Pen, korak po korak, a sada...

Planeta -

Nikakvog iznenađenja nije bilo na opštim izborima u Velikoj Britaniji niti ga je bilo ko očekivao.

Kir Starmer je novi britanski premijer nakon što je Laburistička stranka ubedljivo pobedila na parlamentarnim izborima u četvrtak i tako prekinula vladavinu konzervativaca koja je trajala 14 godina.

Laburisti su prema poslednjim projekcijama osvojili najmanje 412 mandata dok su konzervativci predvođeni poraženim premijerom Rišijem Sunakom doslovce nokautirani! Pali su na samo 112 mandata što je 256 manje nego na prethodnim izborima.

Međutim, slavi i Najdžel Faraž, desničarski populista, čiji reformisti imaju 4 mesta prema poslednjim projekcijama. To svakako nije prava slika jer se u Velikoj Britaniji bira većinskim sistemom odnosno jedan kandidat u svakoj izbornoj jedinici.

Najdžel Faraž
foto: Vianney Le Caer / Shutterstock Editorial / Profimedia

Za konzervativce je glasalo oko 6,7 miliona ljudi i imaju 112 mandata dok je Faraža podržalo više od četiri miliona birača, međutim, dobili su samo 4 mesta u parlamentu. Kandidati laburista osvojili su 9,7 miliona glasova, skoro dva i po puta više od reformista, ali imaju neuporedivo više mandata.

Poenta je očigledna. Građani sve masovnije podržavaju Faraža (60) koji bi, ako se nastavi trend, mogao ozbiljno da ugrozi status Konzervativne stranke. Sličan politički put, korak po korak, imala je i Marin Le Pen i sada je njeno Nacionalno okupljanje pojedinačno najjača stranka u Francuskoj.

Britanski konzervativci nisu jedini veliki gubitnici opštih izbora u Ujedinjenom Kraljevstvu. Nakon što je godinama dominirala škotskom politikom, Škotska nacionalna stranka, koja se zalaže za nezavisnost, imala je užasnu noć jer je osvojila samo devet mandata, a imali su ih 48. Takav rezultat je katastrofa jer su tvrdili da će im pobeda u Škotskoj biti argument u borbi za nezavisnost.

(Kurir.rs/Jutarnji/Preneo Z.Ko)

Bonus video:

02:56

CEREMONIJA KOJA SE PRIPREMA U VELIKOJ BRITANIJI NIJE VIĐENA DECENIJAMA Đorđević: To je najviši politički i religijski događaj

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track