MARIN LE PEN OTKRILA ŠTA PLANIRA ZA UKRAJINU: Ako pobedi, POMRSIĆE RAČUNE Makronu! Uoči dana odluke POTKAČILA i Kilijana Mbapea
Foto: AP Hassan Ammar, EPA Mohammed Badra, Shutterstock

"Francuzima je dosta..."

MARIN LE PEN OTKRILA ŠTA PLANIRA ZA UKRAJINU: Ako pobedi, POMRSIĆE RAČUNE Makronu! Uoči dana odluke POTKAČILA i Kilijana Mbapea

Planeta -

Marin Le Pen, liderka francuske krajnje desničarske stranke Nacionalno okupljanje (RN), obećala je da će, ako bude izabran, premijer iz njene stranke sprečiti Kijev da koristi oružje dugog dometa koje je isporučila Francuska za napade unutar Rusije i osujetiti ideje francuskog predsednika Emanuela Makrona o eventualnom slanju francuskih vojnika na ukrajinsko tlo.

- Ako Emanuel Makron želi da pošalje vojsku u Ukrajinu, a premijer je protiv toga, onda nema slanja vojske u Ukrajinu - rekla je ona za Si-En-En.

- Premijer ima poslednju reč - rekla je Le Penova, aludirajući na činjenicu da bi njen kandidat Žordan Bardela mogao da postane premijer posle drugog kruga u nedelju.

Marin Le Pen je u četvrtak dala veliki intervju za Kristijan Amanpur, dva dana uoči drugog kruga vanrednih parlamentarnih izbora u Francuskoj, nakon ubedljive pobede stranke Marin le Pen na evropskim izborima u maju.

I pored ovakvih izjava o Ukrajini, Marin Le Pen je ranije danas oštro reagovala na objavu ruskog MSP na društvenoj mreži X.

On je optužila Rusiju provokaciju i mešanje u poslove Francuske nakon objavljivanja njene fotografije na stranici ruskog ministarstva spoljnih poslova.

- Narod Francuske teži suverenoj spoljnoj politici države koja odgovara njihovim nacionalnim interesima i želi da se oslobodi diktata Vašingtona i Brisela. Francuski zvaničnici neće moći da ignorišu ove duboke promene u stavovima velike većine građana - objavilo je na svom zvaničnom nalogu na društvenoj mreži X ministarstvo spoljnih poslova Rusije uz fotografiju Marin le Pen.

- Tako razmetljiv i provokativan tvit se može smatrati oblikom mešanja u poslove Francuske - odgovorila je Le Penova za TF1 na pitanje o uticaju Ruske Federacije na njenu stranku.

Takođe je rekla da Moskva ne bi objavila takvu poruku da je zainteresovana za pobedu njene stranke.

Oštro odgovorila Mbapeu

Govoreći iz sedišta svoje stranke u Parizu, Le Penova se obrušila na francusku fudbalsku zvezdu Kilijana Mbapea. Podsetimo, kapiten fudbalske reprezentacije Francuske osudio je rezultate prvog kruga parlamentarnih izbora u Francuskoj, na kojima je desnica osvojila najviše glasova.

Mbape je i pre prvog kruga parlamentarnih izbora govorio o političkoj situaciji u Francuskoj, a kapiten plavih ponovo je govorio i ovog četvrtka na konferenciji za novinare, uoči četvrtfinala EP protiv Portugala u Hamburgu.

- Mislim da više nego ikad moramo da izađemo na izbore, to je zaista hitno, ne možemo da ostavimo našu zemlju u rukama ovih ljudi, zaista je hitno - rekao je Mbape, komentarišući pobedu Nacionalnog okupljanja.

Kilijan Mbape, EURO 2024, Francuska
foto: Bagu Blanco/Pressinphoto/Shutter / Shutterstock Editorial / Profimedia+

- Videli smo rezultate, to je katastrofa - dodao je napadač Francuske.

Mbape je bio među nekoliko francuskih igrača na Evropskom prvenstvu koji su se izjasnili protiv Marin Le Pen. On je ranije pozvao mlade birače u Francuskoj da odbace ekstremizam.

- Mi smo generacija koja može da napravi razliku. Vidimo da ekstremi kucaju na vrata moći i imamo priliku da oblikujemo budućnost naše zemlje - rekao je on.

Le Pen je oštro odgovorila na Mbappeove komentare. "Francuzi su siti lekcija i predavanja o tome kako da glasaju", rekla je Le Penova za Si-En-En.

- Mbape ne predstavlja Francuze sa imigrantskim poreklom, jer ih ima mnogo više koji žive od minimalne plate, koji ne mogu da priušte smeštaj i grejanje, nego ljudi poput gospodina Mbapea - rekla je ona.

(Kurir.rs/Jutarnji list/Preneo: Đ. M.)

Bonus video:

09:17

LE PEN STOJI DUPLO BOLJE OD MAKRONA PRED EVROPSKE IZBORE Stručnjaci: Desnica je u porastu, ali Ursula fon der Lajen je FAVORIT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track