OVO SU MINISTRI U NOVOJ BRITANSKOJ VLADI: Na čelo važnog ministarstva prvi put posle 800 godina došla je - ŽENA!
Premijer Kir Starmer, Foto: EPA Neil Hall

OVO SU MINISTRI U NOVOJ BRITANSKOJ VLADI: Na čelo važnog ministarstva prvi put posle 800 godina došla je - ŽENA!

Planeta -

Novi premijer Velike Britanije Kir Starmer imenovao je danas članove svog kabineta u kojem je mesto šefa diplomatije pripalo Dejvidu Lamiju.

On jedan od retkih zvaničnika koja ima iskustvo u vladi, koji je imao ministarske funkcije i kod Tonija Blera i kod Gordona Brauna, preneo je Miror.

Lami, čiji su roditelji došli u Veliku Britaniju iz Gvajane, odrastao je u Totenhemu, u severnom delu Londona, a zatim je postao advokat, posle studija na Pravnom fakultetu na Harvardu.

On se sprijateljio sa Barakom Obamom i ima bliske veze sa demokratama u SAD.

Lami će morati da se pozabavi pitanjima poput rata u Ukrajini i sukoba u Gazi, od kojih je ovo drugo u velikoj meri uticalo na pojedine rezultate izbora u Britaniji, preneo je Politiko.

On je rekao da želi da nastavi sa „sigurnosnom“ agendom tokom vršenja funkcije, koja bi uključivala balansiranje spoljnopolitičkih ciljeva sa ekonomskom bezbednošću.

On je, takođe, govorio o sličnim ambicijama kada je reč o odnosima Britanije sa EU – postavljajući planove za pregovore o bezbednosnom sporazumu sa evropskim blokom koji pokriva oblasti poput klimatske bezbednosti i otpornosti lanca snabdevanja.

Dejvid Lami
Dejvid Lamifoto: Youtube screnshot/bliss tv

Ministar odbrane biće Džon Hili, jedan od vodećih laburista i poslanik od 1997. godine.

Služio je u vladama Tonija Blera i Gordona Brauna, kao i u kabinetima u senci Eda Milibanda i Džeremija Korbina, pre nego što je pre četiri godine postao ministar za odbranu u senci Kira Starmera.

On je kritikovao plan vlade Torijevaca da smanje veličinu vojske na 72.500 do 2025. godine i dosledno je glasao za zamenu nuklearnog programa Trident novim sistemom nuklearnog oružja.

Govoreći ranije ove godine, Hili je upozorio da će možda doći do promene vlade ove godine, ali da neće biti promene u rešenosti Britanije da stane uz Ukrajinu, da se suprotstavi ruskoj „gresiji“ i da goni Putina zbog njegovih ratnih zločina.

Na čelo ministarstva finansija prvi put posle 800 godina došla je jedna žena, Rejčel Rivs.

Rivs je rekla da je „istorijska odgovornost“ biti prva žena koja je imenovana za ministarku finansija i istakla da je to poruka svim devojkama i mladim ženama da ne treba da postoje ograničenja u njihovim ambicijama.

Izbori, Velika Britanija, izbori u Velikoj Britaniji
foto: EPA Andy Rain

Ona je razvila reputaciju nemilosrdne discipline u trošenju novca nakon što je poslednjih nekoliko godina provela vraćajući poverenje u laburiste kada je reč o ekonomiji.

Kćerka dvoje nastavnika, Rivs je odrasla u južnom delu Londona sa svojom sestrom poslanicom Eli Rivs i bila je strastveni šahista.

Radila je kao analitičar u Banci Engleske pre nego što je postala poslanica za Lids Vest 2010.

Nova ministarka unutrašnjih poslova Ivet Kuper, koja je prvi put izabrana u timu Tonija Blera 1997. godine, jedna je od najiskusnijih članica novog Starmerovog kabineta.

Bila je ministar u kabinetu u senci Eda Milibanda.

Udata je za bivšeg kancelara u senci laburista Eda Bolsa.

Izbori, Velika Britanija
foto: EPA Andy Rain

Prva žena zamenica premijera napravila je izuzetan put do vrha vlade.

U novoj vladi naći će se i Anđela Rajner, koja je odrasla na imanju u Stokportu, u Mančesteru i postala samohrana majka sa 16 godina.

Ona je govorila o tome da je laburistička vlada promenila njen život kroz svoj program „Siguran početak“ i postala je negovateljica i sindikalna predstavnica, pre nego što je izabrana za poslanika za Ešton-ander-Lajn 2015.

Služila je pod Džeremijem Korbinom, a članstvo je izabralo za zamenika lidera 2020. godine.

Rejner (44) takođe, postaje ministarkar za poboljšanje socioekonomskih prilika, stambena pitanja i zajednice.

Starmer je danas dobio mandat od kralja Čarlsa Trećeg da formira vladu, nakon što su laburisti odneli ubedljivu pobedu na parlamentarnim izborima i posle 14 godina smenili konzervativce sa vlasti.

Kurir.rs/Agencije/Miror/Preneo: P. P.

Bonus video:

10:04

VELIKA ANALIZA EKSPERATA ZA KURIR: Britanska monarhija na pomolu NAJVEĆE KRIZE IKADA! Šta se krije iza fotošopirane slike Kejt?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track